Космонавти знайшли місце витоку повітря на МКС. Допоміг чайний пакетик

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Космонавти знайшли місце витоку повітря на МКС. Допоміг чайний пакетик

NASA

Космонавти виявили передбачуване місце витоку повітря на Міжнародній космічній станції за допомогою пакетика чаю. Слова російського космонавта Анатолія Іванішина цитують ТАСС і РИА, передає Meduza.

«Ми думаємо, ми справді ідентифікували ймовірне місце витоку [повітря за борт МКС]. Ми розподілили пакетик чаю [у російському модулі «Звєзда»] перед закриттям перехідної камери. У нас є кілька фото і відео, з якого боку полетів пакетик з чаєм, що показує, в якому напрямку дме повітря з можливого місця витоку», — розповів Іванішин.

За його словами, чайний пакетик полетів у бік апаратури широкосмугової системи звʼязку. Центр управління польотами запропонував космонавтам заклеїти можливе місце витоку скотчем, «як зʼявиться час і буде можливість».

На Міжнародну космічну станцію 14 жовтня прибув новий екіпаж, який доставив додаткове обладнання для пошуку місця витоку, а також модернізований герметичний матеріал, який дозволить його усунути.

Раніше космонавти намагалися виявити пробоїну американською інфрачервоною камерою, проте через відсутність досвіду роботи з обладнанням їхні спроби були невдалими.

  • Витік повітря на МКС виявили у вересні 2019 року, у серпні-вересні 2020 року екіпаж двічі закривав люки в модулях станції, щоб перевірити їхню герметичність. Наприкінці вересня швидкість падіння тиску зросла вп’ятеро. Центр управління польотами відзвітував, що знайшов два можливі місця витоку повітря: біля апаратури широкосмугової системи зв’язку та поруч із трубопроводами. 29 вересня у Роскосмосі заявили, щов модулі «Звєзда» витік ліквідували, проте тиск знову почав падати.