Член Координаційної ради Білорусі Дилевський виїхав до Польщі, а Литва відкликає ще шістьох дипломатів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Колишній лідер страйків на мінському заводі МТЗ і член Координаційної ради (КС) опозиції Сергій Дилевський виїхав з Білорусі до Варшави, побоюючись за свою безпеку.

Про це він повідомив газеті «Наша Ніва».

Дилевський був останнім з членів КС, який перебував на волі в Мінську. У Польщі він зустрінеться із сімʼєю, яку він вивіз раніше. Минулого тижня Дилевського звільнили «за згодою сторін» з Мінського тракторного заводу, де він пропрацював 12 років. Він розповів, що його поставили перед вибором через участь у протестах проти режиму Олександра Лукашенка.

«У кабінеті мені прямо чітко в обличчя сказали: “Або ти звільняєшся зараз, і все нормально буде. Або ти залишаєшся працювати, і ми зробимо все, щоб звільнити твоїх батьків”», — розповів Дилевський виданню TUT.BY.

Тим часом Литва відкликає з Білорусі ще шістьох дипломатів, передає Delfi.

«Білоруська сторона не врахувала нашу компромісну пропозицію і в порядку ультиматуму зажадала зменшити кількість дипломатів. Коли ми не погодилися, дипломатів, які працювали в Білорусі, хотіли оголосити персонами нон грату, а це ускладнило б їм можливість працювати в майбутньому», — заявили в МЗС Литви.

  • 9 жовтня Польща відкликала з Білорусі 32 дипломатів, а Литва пʼятьох. Режим Олександра Лукашенка звинувачує країни у втручанні до справ Білорусі. У литовському посольстві замість 25 повинно залишитися 14 дипломатів, у польському замість 50 — 18.
  • 10 жовтня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко відвідав у СІЗО свого суперника на виборах Віктора Бабарика. Лукашенко провів у СІЗО 4,5 години, спілкуючись із членами Координаційної ради Білорусі та Обʼєднаного штабу — Віктором і Едуардом Бабариками, Лілією Власовою, Юрієм Воскресенським.
  • Увечері 11 жовтня двох білоруських політв’язнів, які брали участь у зустрічі в СІЗО з Олександром Лукашенком, випустили з в’язниці. Ідеться про члена ініціативної групи штабу Віктора Бабарика Юрія Воскресенського і директора компанії PandaDoc Дмитра Рабцевича. Їм змінили запобіжний захід і випустили із СІЗО.
  • Опозиціонерка Марія Колесникова відмовилася зустрічатися з Лукашенком у СІЗО.