Росія дала Білорусі перші $500 млн кредиту. Путін раніше пообіцяв Лукашенку утричі більше

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Росія дала Білорусі перші $500 млн кредиту. Путін раніше пообіцяв Лукашенку утричі більше

Telegram / TUT.by новости

Рада Євразійського фонду стабілізації та розвитку (ЄФСР) схвалила надання Білорусі кредиту на $500 мільйонів, терміном до 10 років. Про це повідомили на сайті Міністерства фінансів Росії.

Рішення ухвалили 9 жовтня. У відомстві вказують, що гроші Білорусі потрібні для фінансування «дефіциту консолідованого бюджету».

У Мінфіні також зазначають, що обмеження через коронавірус негативно позначилися на економіці Білорусі і створюють «серйозні виклики». «Кредит дасть змогу уряду країни забезпечити якісну медичну допомогу, збалансувати бюджетну політику і забезпечити стабільність банківського сектора», — вважають у російському відомстві.

Крім грошей Фонду, у Мінфіні обіцяють Білорусі ще $1 млрд кредиту безпосередньо від Росії, який видаватимуть двома траншами — перші $500 млн цього року, а решту— у 2021 році.

  • На початку вересня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко і президент Росії Володимир Путін домовилися про надання Мінську $1,5 млрд кредиту. Путін тоді зазначив, що Росія залишається найбільшим інвестором в білоруську економіку.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі осіб. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.