Мера Кривого Рогу Вілкула викликали до прокуратури у справі комбінату «АрселорМіттал». Той заявив про спроби примусити знятися з виборів

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Мера Кривого Рогу Вілкула викликали до прокуратури у справі комбінату «АрселорМіттал». Той заявив про спроби примусити знятися з виборів

Дніпропетровська обласна прокуратура викликала мера Кривого Рогу Юрія Вілкула на допит як підозрюваного у справі про тиск на гірничо-металургійний комбінат «АрселорМіттал».

Про це повідомили в управлінні преси та внутрішньої політики виконкому Криворізької міськради та виклали фото повідомлення.

«Прошу вас з’явитися за повісткою про виклик як підозрюваний до прокурора відділу Дніпропетровської обласної прокуратури Науменка Юрія Олександровича для проведення процесуальних дій у кримінальному провадженні. Ви викликаєтеся як підозрюваний для вручення повідомлення, допиту як підозрюваного, вручення клопотання про обрання запобіжного заходу, вручення клопотання про відсторонення від займаної посади у Криворізькій міській раді», — йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що у разі неявки за викликом прокуратура може оголосити Вілкула у розшук.

Сам Вілкул заявив, що реанімувати справу щодо комбінату «АрселорМіттал» вирішили, щоби захопили владу у місті.

«Напередодні виборів тиск на мерію Кривого Рогу і на мене особисто набув безпрецедентних розмірів та найпотворніших форм. Почалося це ще в червні місяці. Найвищі чиновники країни в компанії з олігархами умовляли мене відмовитися від участі у виборах. Аргумент був один – «Нам важливо підняти зелений прапор саме над Кривим Рогом у будь-який спосіб». Хоча я думаю, що за усім цим банально стоять комерційні інтереси», — розповів він.

За словами Вілкула, спочатку його умовляли чемно, потім пропонували гроші, а після цього почали залякувати, проте він все одно висунув свою кандидатуру для участі у виборах мера.

«Після цього погрози та тиск лише підсилились. Мене примушували знятися з виборів та підтримати олігархічного кандидата. Не спрацювало. Після останнього соцопитування, переконавшись у неминучості програшу свого підопічного на виборах, у високих київських кабінетах, в інтересах осіб, що купили ярлик «Слуги народу» у Кривому Розі і претендують на захоплення монопольної влади, було ухвалено рішення перейти від погроз до дій. А конкретно, реанімувати сфальсифіковану ще у 2015 році кримінальну справу. Мета, як це прямо заявлено у їхніх офіційних паперах, вручити мені «підозру», обрати запобіжний захід, що в перекладі з юридичної мови означає – посадити до в’язниці хоч на якийсь час і паралізувати мою виборчу кампанію за два тижні до голосування», — додав мер Кривого Рогу.

Вілкул також зауважив, що приводом для відкриття справи 2015 року став його лист на «АрселорМіттал» про необхідність витрачати кошти на екологічні заходи та соціальні проєкти у Кривому Розі, що є звичайною практикою в усьому світі.

«Гроші не перераховувались на рахунки міськвиконкому. Підприємства завжди самі проводили тендери, визначали підрядників і самі з ними розраховувались без участі чиновників. В чиїйсь хворій голові це було інтерпретовано як тиск на бізнес. Справа використовувалась паном Луценком для того, щоби через мене тиснути на народних депутатів від Кривого Рогу, зокрема, на мого сина, щоб вони голосували так, як їм скажуть — за антинародні закони. І мені, і нардепам це говорилося відкритим текстом. Не вийшло. Не виключаю, що за командою «фас» вони готові вигадати ще десяток таких же абсурдних справ. Будучи неспроможними чесно виграти вибори, вирішили у модному зараз «турборежимі» не перейматися, а тупо посадити мера», — наголосив він.

  • «АрселорМіттал» — це гірничо-металургійний комбінат у Кривому Розі. У липні 2019 року СБУ відкрила провадження проти підприємства через ймовірне забруднення навколишнього середовища. Справу порушили за статтею 441 Кримінального кодексу (екоцид), оскільки діяльність посадових осіб комбінату могла загрожувати безпеці жителів міста. У компанії заперечують заподіяння «екоциду» і натякають на тиск на бізнес.
  • На початку серпня СБУ розблокувала інвестиції «АрселорМіттал» в обмін на нові екологічні та економіко-соціальні ініціативи підприємства.
  • Юрій Вілкул — колишній член Партії регіонів. Його обрали мером Кривого Рогу на місцевих виборах восени 2010 року. Восени 2015 його переобрали. Тоді розрив між кандидатами становив всього 752 голоси, і опонент Вілкула Юрій Мілобог заявив про фальсифікації. 27 листопада апеляційний суд Дніпропетровської області відмовив Мілобогу в оскарженні результатів виборів. У 2016 році Вілкула знову обрали мером Кривого Рогу.