Bellingcat: Російські бойовики на Донбасі озброєні гвинтівками, придбаними у Великій Британії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У «нестабільних регіонах» Північного Кавказу, а також у зонах конфліктів в Україні, Ємені та Сирії помітили снайперські гвинтівки британського виробника зброї Accuracy International (AI). Про це йдеться у розслідуванні Bellingcat.

31 липня 2014 року Європейський Союз увів ембарго на імпорт та експорт зброї до Росії у відповідь на її агресію щодо України. З 2008 до 2014 року Велика Британія продала до Росії 109 гвинтівок. У ліцензіях на експорт 44 снайперські гвинтівки перераховані як «спортивні та мисливські», а 14 — «для особистого користування». Проте немає інформації про кінцевого власника ще 51 гвинтівки.

Розслідувачі Belligcat виявили відеорепортажі російських ЗМІ про те, що ФСБ використовує гвинтівку Accuracy International AX під час проведення антитерористичних навчань у анексованому Криму у 2017 році.

Окрім цього гвинтівку Accuracy International також помітили у російських військових на Донбасі. У травні 2020 року українська армія оприлюднила відео снайперського підрозділу бойовиків на Донбасі. Ймовірно, це підрозділ ФСБ, який відповідальний за вбивство 27 лютого 2020 року 47-річного українського військового Володимира Федченка поблизу селища Новотошківське.

Розслідувачам вдалось підтвердити, що це кадри з окупованої території України, а також, що це дійсно гвинтівка Accuracy International серії AX.

Bellingcat

Окрім цього Bellingcat вдалось ідентифікувати одну особу з відео терористів — це бойовик 14-го батальйону територіальної оборони «Призрак». Його знайшли за фото у соцмережі «ВКонтакте». Там він підписаний як Віталій Петров та зазначає, що живе у Москві.

«Хоча наші дослідження підтверджують, що британські гвинтівки використовуються російськими снайперами протягом не одного року, ми не виявили ніяких свідоцтв порушень ембарго на постачання зброї або видачі ліцензій після втручання Росії в Україну», — зазначили у Bellingcat.

Проте «дуже суперечливим» є той факт, що Велика Британія продавала зброю Росії і до 2014 року, адже її і до цього звинувачували у причетності до збройних конфліктів у Чечні та на Північному Кавказі.

Розслідувачі наголошують, що Велика Британія зобовʼязана проявляти обережність при наданні ліцензій на продаж зброї країнам, які порушують права людей. Щодо британських гвинтівок на Донбасі, то вони припускають, що зброю, ймовірно, продали ще до ембарго у 2014 році.

У рамках розслідування організація Bellingcat звернулась по коментар як до уряду країни, так і до компанії Accuracy International.

Представник уряду сказав: «У Великій Британії діє один з найбільш всеосяжних режимів експортного контролю в світі. Уряд серйозно ставиться до своїх експортних обовʼязків і суворо оцінює все ліцензії. Ми не будемо видавати експортні ліцензії, якщо це не відповідає критеріям».

Компанія Accuracy International на момент публікації матеріалу так і не відповіла на звернення розслідувачів.