У Києві на екрані Gulliver більше не буде ЛГБТ-прапору. ТРЦ каже про закінчення контракту, активісти — про тиск «праворадикалів» на центр

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Києві на фасаді торгово-розважального центру Gulliver з пʼятниці, 9 жовтня, не будуть показувати прапор ЛГБТ-спільноти через акції протесту «праворадикалів». Про це організація «КиївПрайд» повідомила в Instagram.

«У звʼязку з вчорашніми подіями, показ прайд-прапора на ТРЦ «Гулівер» від сьогодні буде припинено. Ми обурені, ні — ми розгнівані та люті, що невелика групка праворадикально налаштованих ксенофобів думає, ніби вона може впливати на свободу самовираження та вирішувати, хто в нашій країні може мати права людини, а хто — ні», — зазначили в організації.

Нагадаємо, ввечері 8 жовтня представники «Національного корпусу» провели акцію біля торгового центру з вимогою вимкнути трансляцію прапору. Вони звинувачували ТРЦ в тому, що вони «пропагують нетрадиційну орієнтацію замість того, щоб показувати україноцентричні цінності».

Відтак «КиївПрайд» кличе всіх 11 жовтня на мирну акцію біля Gulliver.

Директор «КиївПрайду» Руслана Панухник у коментарі «Бабелю» зазначила, що у них був контракт на розміщення прапора на фасаді торгового центру з 5 до 11 жовтня включно.

«Сьогодні зателефонувало рекламне агентство [«Соль»] і сказало, що сьогодні буде вирішуватись питання про вчорашні події. Пізніше зателефонували і сказали, що Gulliver відмовився [від показу прапора], бо боїться погромів», — зазначила Панухник.

Також рекламна агенція пообіцяла «КиївПрайду» повернути кошти за ті дні, коли не буде показу прапора — з 9 до 11 жовтня включно.

Окрім цього «Бабель» звернувся по коментар до ТРЦ Gulliver. Там розповіли, що з 1 вересня 2020 року всі екрани та фасади центру здали в оренду рекламній агенції «Соль», яка й займається контрактами.

Представники торгового центру зазначили, що не знають усіх умов контракту з «КиївПрайдом» і дат оренди фасадів. Проте їм відомо, що дія контракту закінчилась «на один день раніше».

«Вчора, 8 жовтня, рекламна агенція повідомила, що відмовилась демонструвати прапор задля спокою й через погрози праворадикалів», — розповіли у Gulliver.

«Бабель» звернувся по коментар до рекламної агенції «Соль», але там не беруть слухавку.

  • 6 жовтня будівля ТРЦ Gulliver у центрі Києва засвітилася кольорами ЛГБТ-прапора у зв’язку з Прайд-Місяцем 2020. Райдужний прапор мали транслювати щодня з 5 по 11 жовтня з 18:30 до 22:00. Мета акції — привернути увагу до теми прийняття і видимості ЛГБТ+.