Росія заперечує порушення кримінальних справ проти Тихановської. США та Велика Британія засудили розшук

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство внутрішніх справ Росії заперечує порушення кримінальних справ проти кандидата в президенти Білорусі Світлани Тихановської. Напередодні стало відомо, що Тихановську оголосили в розшук у Росії.

Як повідомляє «Голос Америки», її внесли до списку розшукуваних осіб в рамках механізму, передбаченого угодою країн СНД, куди входять і Росія, і Білорусь.

Раніше Генпрокуратура Білорусі називала діяльність Координаційної ради опозиції, яку очолює Тихановська, «антиконституційною» і такою, що загрожує національній безпеці.

Тим часом США і Велика Британія засудили оголошення у розшук білоруської опозиціонерки, яка знаходиться зараз в Литві під захистом литовського уряду.

Секретар Великої Британії у закордонних справах Домінік Рааб назвав це придушенням інакомислення.

Голова комітету Конгресу США у закордонних справах Еліот Енгел заявив, що «авторитарні правителі Олександр Лукашенко і Володимир Путін» таким чином показують страх перед демократією.

  • 7 жовтня в Росії оголосили в розшук Світлану Тихановську. Також у розшук оголосили опозиціонера Валерія Цепкала та колишнього головного редактора опозиційного Telegram-каналу Nexta 22-річного Романа Протасевича. Підставою для розшуку була названа кримінальна стаття.