Голова Нацбанку Шевченко пропонує скасувати податок на доходи за депозитами фізосіб

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Голова Нацбанку Шевченко пропонує скасувати податок на доходи за депозитами фізосіб

National Bank Of Ukraine / Flickr

Голова Національного банку Кирило Шевченко хоче скасувати податок на доходи за депозитами фізичних осіб.

Про це він заявив в інтерв’ю Zn.ua.

«Однією з моїх пропозицій цього року до уряду було скасування податку на доходи за депозитами фізосіб. На жаль, у Мінфіну ця пропозиція не знайшла відгуку. Причини абсолютно зрозумілі», — розповів голова НБУ.

За словами Шевченка, регулятор повернеться до цього питання.

«У більшості країн інвестиційних інструментів в арсеналі фізичних осіб значно більше, в Україні ж це або депозити, або ОВДП і крапка. Ще є нерухомість, яка не є інвестиційним інструментом, але виступає реальною альтернативою першим двом. З огляду на нинішню ситуацію хотів би повернути привабливість такого інвестиційного інструменту, як депозити. Річ у тім, що коли у нас відсоткові ставки були на рівні 25%, це оподаткування доходу не було настільки значущим. Сьогодні, коли дохідність за депозитами, особливо валютними, знизилася, це оподаткування має суттєвий вплив на перерозподіл фінансових ресурсів», — пояснив голова НБУ.

Окрім цього, Шевченко наголосив, що підтримує ідею перезапуску фондового ринку в Україні, яку раніше озвучував прем’єр-міністр, через обмеженість фінансових інструментів.

Зазначимо, податок на відсотки за депозитами діє в Україні від 2014 року — тоді він становив 15%. У 2015 році ставка податку на доходи фізичних осіб за депозитом зросла до 20%, а також було введено новий вид податку — 1,5% військового збору. Від 2016 року ставка податку — 18% плюс військовий збір, що в сумі становить 19,5% від доходу за депозитом.

  • В Україні розмір гарантованого банківського вкладу планують підвищити втричі — із 200 до 600 тисяч гривень.
  • У червні Національний банк вирішив знизити облікову ставку в Україні до найнижчого рівня в історії — 6% річних. До цього найнижчою облікова ставка в Україні була у другій половині 2013 року — на рівні 6,5% річних. Однак у 1994 році вона навіть досягала 300%.
  • Чим вищою є облікова ставка Нацбанку, тим вищі ставки за кредитами та більша прибутковість депозитів у комерційних банках.