В Україні розмір гарантованого державою вкладу може зрости втричі — до 600 тисяч гривень

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
В Україні розмір гарантованого державою вкладу може зрости втричі — до 600 тисяч гривень

National Bank Of Ukraine / Flickr

В Україні розмір гарантованого банківського вкладу планують підвищити втричі — з 200 до 600 тисяч гривень.

Про це повідомили у пресслужбі НБУ.

«Рада з фінансової стабільності рекомендувала конвертувати поточні зобов’язання Фонду гарантування вкладів фізичних осіб перед урядом та майбутні процентні платежі в умовні зобов’язання. Підтриманий Радою сценарій дасть змогу перейти до підвищення суми гарантованих державою вкладів до 600 тисяч грн після здійснення реструктуризації боргових зобов’язань Фонду», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, для впровадження цієї рекомендації необхідно внести відповідні зміни до законодавства.

За даними регулятора, для вчасних та повних виплат вкладникам неплатоспроможних банків Фонд гарантування вкладів змушений був залучати кредити від уряду та Нацбанку.

«Заборгованість ФГВФО за номіналом векселів перед урядом становить 48,1 млрд грн та відсотки за цими позиками, що мають бути погашені до 2031 року. Після значних виплат вкладникам у 2015-2017 роках ФГВФО змушений спрямовувати на погашення цих боргів наявні кошти, які мали б забезпечувати стабільність системи гарантування вкладів», — додали у НБУ.

Окрім цього у регуляторі пояснили, що заборгованість Фонду в частині, що відповідає нарахованим відсоткам за векселями, буде погашатися за рахунок коштів, стягнутих із колишніх власників та пов’язаних осіб банків, діяльність яких призвела до неплатоспроможності цих установ, а також за рахунок коштів, що надійдуть до Фонду як кредитора за виплачені ним гарантовані суми вкладникам.

Водночас погашення заборгованості в частині номіналу векселів здійснюватиметься за рахунок накопичених надлишкових коштів Фонду гарантування вкладів, які перевищують суму, необхідну для виконання ним своїх функцій, та є не нижчою від 2,5% від загальної гарантованої суми вкладів.

  • 6 серпня Кабмін вніс у Раду законопроєкт про зміни до держбюджету на 2020 рік. Також свій проєкт закону змін до бюджету подав Володимир Зеленський.
  • Кабмін повинен подати проєкт бюджету-2021 до 15 вересня.
  • У Нацбанку вважають, що за результатами 2020 року ВВП України може знизитися на понад 5%.
  • Міжнародний валютний фонд спрогнозував, що українська економіка зможе відновитися від коронавірусної кризи та досягти показників 2019 року аж у 2023—2024 роках.