«Наука стала заручницею пенсіонерів». Голова Ради НБУ Данилишин знявся з конкурсу на президента НАН

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Наука стала заручницею пенсіонерів». Голова Ради НБУ Данилишин знявся з конкурсу на президента НАН

НБУ

Колишній міністр економіки, голова Ради Національного банку Богдан Данилишин зняв свою кандидатуру із виборів президента Національної академії наук України. Про це він повідомив у Facebook.

«Повідомляю, що я зняв свою кандидатуру з виборів Президента НАН України. Усіма силами старався привернути увагу до проблем науки. Але політиків більше цікавлять місцеві вибори», — заявив він.

За його словами, наука стала заручницею «людей глибокого пенсійного віку» — середній вік усіх наукових співробітників Академії 2019 року становить 53,9 року.

«Крім того, НАН України стала заручницею свого майна і землі, які вже десятки років експлуатуються у своїх інтересах комерційними структурами і чиновниками. Не в інтересах як держави, так і Академії», — зазначив Данилишин.

Він наголосив, що на посаду президента НАН подалися люди старше 69 років — «фактично радянської формації і (за винятком академіка Комісаренка), відомі тільки в Україні, дехто навіть з хитким станом здоровʼя».

Зазначимо, що після смерті президента Національної академії наук Бориса Патона почався відбір на посаду нового голови НАНУ. На цей пост претендують четверо людей (з Данилишиним було пʼять) — директор Інституту колоїдної хімії та хімії води Владислав Гончарук (78 років), директор Інституту теоретичної фізики Анатолій Загородній (69 років), директор Інституту біохімії Сергій Комісаренко (77 років), ексвіцепремʼєр Володимир Семиноженко (70 років).