МЗС: Україна не планує розривати дипломатичні відносини з Білоруссю, але готова ввести санкції проти оточення Лукашенка

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
МЗС: Україна не планує розривати дипломатичні відносини з Білоруссю, але готова ввести санкції проти оточення Лукашенка

Брессонова Ані / УНІАН

Глава Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба не вважає доцільним розрив дипломатичних відносин з Білоруссю, хоча Україна готова приєднатися до санкцій Євросоюзу. Про це він заявив в інтерв’ю «BBC Україна».

«Я не бачу підстав для розриву дипломатичних відносин або для зниження присутності України в Білорусі до рівня тимчасового повіреного, як у нас це з Росією. Але я бачу підстави, і ви знаєте, що це офіційна позиція України, згорнути офіційні контакти, залишивши вікно комунікації у МЗС», — наголосив Кулеба.

Що стосується економічної взаємодії, то, за його словами, Україна «не планує атакувати» Білорусь і робити їй ще гірше. Але вважає, що варто стежити за розвитком білоруської економіки у найближчі місяці «з точки зору заходу російських грошей».

При цьому Кулеба зазначив, що Україна готова приєднатися до санкцій ЄС проти оточення самопроголошеного президента Олександра Лукашенка, бо вважає, що важливо «діяти єдиним фронтом».

Крім того, в інтерв’ю глава МЗС прокоментував воєнний конфлікт у Нагірному Карабаху. Він наголосив, що в питанні територіальної цілісності Україна завжди підтримувала Азербайджан.

«Наша позиція дуже чітка, ми одразу її сформулювали. […] Як країна, яка сама має окуповані внаслідок збройного конфлікту території, ми, безумовно, виступаємо за територіальну цілісність будь-якої держави. Тут не важливо — це Вірменія, Азербайджан чи хтось ще […]. Територіальна цілісність Азербайджану в міжнародних кордонах є питанням міжнародного порядку денного, Україна завжди в цьому плані підтримувала Азербайджан, а Азербайджан підтримував Україну», — наголосив Кулеба.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні й затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • У районі Нагірного Карабаху десятий день тривають запеклі бої між військами Азербайджану і Вірменії за підтримки невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки.