Суд скасував дозвіл на будівництво житлового комплексу у Протасовому Яру в Києві

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Суд скасував дозвіл на будівництво житлового комплексу у Протасовому Яру в Києві

Wikipedia / Toronto_guy

Окружний адміністративний суд Києва скасував дозвіл на будівництво житлового комплексу Tourbillon у Протасовому Яру.

Про це повідомляють «Наші гроші».

Рішення було ухвалено ще 25 вересня. Суд зʼясував, що 17 січня 2012 року компанія «Бора» і Київська міська рада уклали договір оренди ділянки площею 2,79 га на вул. Миколи Амосова для будівництва житлово-офісно-торговельного комплексу з готелем та паркінгом.

У травні 2018 року «Бора» отримала містобудівні умови та обмеження для проєктування. У них вказувалося, що ділянка забудови потрапляє в зону охоронюваного ландшафту. Попри це «Бора» передала ділянку в суборенду компанії «Дайтона Груп», яка замовила розробку проєктної документації. На початку 2019 року «Дайтона Груп» затвердила цю документацію, і у березні 2019 року отримала дозвіл Державної архітектурно-будівельної інспекції на будівельні роботи.

Позивачі стверджували, що дозвіл видали із порушенням вимог законодавства та за наявності недостовірних відомостей у документах, які слугували підставою для його видачі.

Суд, розглянувши матеріали справи, вказав, що у договорі оренди 2012 року сторони посилаються на рішення Київради 2007 року про передачу «Бора» ділянки в оренду. Це рішення також передбачало внесення змін до Генплану, а саме: перенесення ділянки з території зелених насаджень до території житлової та громадської забудови.

Однак, 28 липня 2020 року Київрада визнала рішення 2007 року щодо змін до Генплану таким, що не відповідає інтересам територіальної громади столиці. Ділянку площею 3,15 га на вул. Миколи Амосова у парку відпочинку Протасів Яр включили до переліку озеленених територій загального користування столиці.

Відповідно, ділянку віднесли до території зелених насаджень загального користування та виключили з території житлової і громадської забудови, що виключає можливість її забудови.

Як пише видання, ТОВ «Дайтона Груп» пов’язане з керівником дніпропетровської організації партії УКРОП Геннадієм Корбаном.