Заступниця премʼєра Бельгії стала найбільш високопоставленим чиновником-трансгендером у Європі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Заступниця премʼєра Бельгії стала найбільш високопоставленим чиновником-трансгендером у Європі

Groen Petra De Sutter

У Бельгії чиновницю Петру Де Саттер із фламандської політичної партії зелених призначили одним із заступників премʼєр-міністра країни. Відтепер це найбільш високопоставлений політик-трансгендер у Європі. Про це повідомляє CNN.

Де Саттер — професор гінекології Гентського університету, яка спеціалізується на репродуктивній функції. Вона активно виступає за права трансгендерів і репродуктивні права, а також відкрито розповідає про власний досвід трансгендерного життя.

«Мені було сорок, коли я вирішила повністю стати жінкою, якою я завжди була. Через це рішення я втратила колег, людей, яких я знала, і навіть друзів. Хоча не всім у житті пощастило, як мені, — мене прийняли на роботі і є кохана людина», — сказала вона в інтервʼю.

«Ось чому мені потрібно щось зробити для тих, кому не пощастило. У мене дуже сильне почуття справедливості, і я вважаю несправедливим, що люди у світі страждають просто через те, ким вони хочуть бути», — додала Де Саттер.

Вона зараз є найбільш високопоставленим політиком серед трансгендерів у Європі. На початку 2020 року Марі Кау стала першим політиком-трансгендером у Франції — її обрали мером Тіюа-ле-Маршʼєнн, а в Італії таким став Джанмарко Негрі — його обрали мером міста Тромелло.

  • Нагадаємо, у Бельгії не було правлячої більшості протягом 21 місяця з моменту розпаду уряду Шарля Мішеля. Після останніх виборів, які не змогли припинити політичну кризу, пройшло 493 дні.
  • До 30 вересня 2020 року державою керувала виконуюча обов’язки глави уряду франкомовна лібералка Софі Вільме. Лідери новоутвореної коаліції обирали прем’єра та нову урядову програму до ранку. Невдовзі їх представлять королю Філіппу.