У Бельгії нарешті обрали нового прем’єра після 16 місяців без уряду. Політична система країни ускладнюється мовним питанням

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Бельгії нарешті обрали нового прем’єра після 16 місяців без уряду. Політична система країни ускладнюється мовним питанням

Chrstian Stock / Flickr

Після урядової кризи, що тривала понад рік, у Бельгії з’явиться прем’єр-міністр. Ним стане 44-річний колишній міністр фінансів Александер Де Кроо. Коаліція із семи партій обрала главою уряду лідера фламандськомовних лібералів.

Про це повідомляє France 24.

Висуванням фламандськомовного прем’єра у країні, чия політична система серйозно ускладнюється наявністю кількох мовних груп, правляча коаліція планує збалансувати свій переважно франкомовний склад.

Обрання лідера партії «Відкриті фламандські ліберали і демократи» Де Кроо назвали результатом «підкидання монетки».

У Бельгії не було правлячої більшості протягом 21 місяця з моменту розпаду уряду Шарля Мішеля. Після останніх виборів, які не змогли припинити політичну кризу, пройшло 493 дні.

До сьогодні державою керувала виконуюча обов’язки глави уряду франкомовна лібералка Софі Вільме. Лідери новоутвореної коаліції обирали прем’єра та нову урядову програму до ранку середи. Невдовзі їх представлять королю Філіппу, якому Де Кроо має скласти присягу.

Александер Де Кроо

Коаліція з’єднала дві соціалістичні партії — фламандсько- і франкомовну, дві ліберальні та дві зелені. Також до цієї компанії долучилась Фламандська партія християнських демократів, а от націоналістична «Новий фламандський альянс», яка була при владі в період 2014—2018 років, від участі в новій коаліції відмовилась.

Новий уряд планують представити в четвер.

Із кінця 2018 року Бельгією правила коаліція меншості, з якої пішли націоналісти через незгодуі з прем’єром Шарлем Мішелем з питань імміграції. Вибори 2019 року привели в парламент різнобарвний партійний склад, який довго не міг об’єднатися в більшість.

Ідеологічні відмінності між партіями також ускладнювалися поділом Бельгії за мовною ознакою. Зокрема, минулого тижня прибічники праворадикальної партії «Фламандський інтерес» вийшли на протести через новий «антифламандський та лівацький уряд».

Бельгія має довгу історію політичної нестабільності, зокрема у 2010—2011 роках країна не мала уряду протягом 541 дня. Наразі вибір лідером фламандськомовного ліберала вважають найбільш вдалим. Він стане першим фламандським главою уряду за останні дев’ять років.