Європейський Cоюз подав позов проти уряду Британії через законопроєкт про внутрішній ринок. У Джонсона є місяць, аби виправитись

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Європейський Cоюз подав позов проти уряду Британії через законопроєкт про внутрішній ринок. У Джонсона є місяць, аби виправитись

European Parliament / Flickr

Європейський Cоюз подав судовий позов проти уряду Бориса Джонсона за порушення умов угоди про вихід Великої Британії зі складу ЄС (Brexit). Про це заявила очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції, передає The Guardian.

Фон дер Ляєн оголосила, що Британію офіційно сповістили про те, що законопроєкт про внутрішній ринок порушує міжнародне право. Брюссель дав Джонсону місяць, щоб відмовитися від спірних положень у законопроєкті.

Фон дер Ляєн заявила, що намагаючись в односторонньому порядку змінити умови угоди, яку торік підписали з Брюсселем, Велика Британія не виконує свої зобовʼязання діяти «сумлінно».

Зазначимо, що справу буде розглядати суд Євросоюзу — офіційна інституція, яка охоплює всю судову владу ЄС.

Що за законопроєкт?

Законопроєкт планує врегулювати торгівлю між різними країнами Британії після 1 січня, коли закінчиться перехідний період її виходу з ЄС. Документ визначає, що товари з Північної Ірландії не підлягають додатковим перевіркам, а британський уряд зможе змінювати митні правила або ж скасовувати раніше взяті на себе зобов’язання щодо бізнесу. Окремо зазначено, що у спірних випадках рішення британського уряду будуть вважатися вищими за міжнародне право.

Міністр із питань Північної Ірландії уже заявив, що законопроєкт стане дуже «конкретним і обмеженим» порушенням міжнародного права. Фактично таким чином британський уряд може свідомо піти на порушення міжнародного договору.

Також документ загрожує тим, що між Ірландією та Північною Ірландією може з’явитися повноцінний сухопутний кордон, оскільки Ірландія є членом ЄС. Наявність кордону між цими двома країнами прямо суперечитиме мирній Белфастській угоді, яка завершила ірландський конфлікт.