Опитування: Підтримка «Слуги народу» та ОПзЖ продовжує знижуватися, а «За майбутнє» — зростати

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Опитування: Підтримка «Слуги народу» та ОПзЖ продовжує знижуватися, а «За майбутнє» — зростати

Марієнко Андрій / УНІАН

За перемогу на місцевих виборах в Україні боротимуться «Слуга народу», «Опозиційна платформа — За життя» та «Європейська солідарність».

Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг».

За результатами агрегованого рейтингу за партію «Слуга народу» готові проголосувати 15,5% з тих, хто визначився і має намір прийти на вибори. За «Європейську солідарність» — 11,4%, ОПзЖ — 11,4%, «Батьківщину» — 8,3%, «За майбутнє» — 6,2%.

Попереднє опитування демонструвало падіння рейтингу «Слуги народу» та ОПзЖ. Порівняно з ним, зараз підтримка цих партій знизилася ще на 0,1%. Разом з тим проведене раніше опитування демонструвало зростання підтримки партії «За майбутнє» — нинішній показник зріс ще на 0,3%. Також відновилося зростання підтримки «Євросолідарності» — на 0,4%, «Батьківщини» — на 0,3%.

Серед інших політсил, Радикальну партію Олега Ляшка підтримують 4,9%. За партії «Наш край» та УДАР Віталія Кличка готові віддати свої голоси по 3,1%, за ВО «Свобода» — 3,0%, за партію Шарія — 2,5%, за «Силу і честь» — 2,0%, за «Пропозицію» та «Голос» — по 1,8%, за «Перемогу Пальчевського» — 1,7%. Сумарний рейтинг інших партій, які беруть участь у місцевих виборах та були включені у список для дослідження, становить 23,4%.

Третина опитаних українців сподіваються на позитивні зрушення в їхніх містах і селах в результаті виборів 25 жовтня. Половина респондентів вважають, що нічого не зміниться, лише 7% очікують на погіршення.

34% вважають, що для місцевої партії важливіше, аби вона підтримувала курс президента Зеленського, натомість 26% — бути в опозиції до чинного президента. Водночас для майже 40% фактор підтримки влади не є важливим у виборі.

Третина опитаних готові підтримати на виборах чинного голову населеного пункту, стільки ж — іншого кандидата, ще 35% не визначилися з цього питання. 58% обирають чинного очільника міста/села, оскільки вважають його сильним головою населеного пункту, 16% — тому що вважають його хорошою людиною. Водночас 20% — оскільки інші кандидати гірші.

Опитування проводилося 25—28 вересня в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій. Загалом опитали 5 тисяч респондентів. Помилка репрезентативності дослідження не перевищує 1,4%.