Рада ухвалила постанову про невизнання виборів в окупованому Криму

Автор:
Костя Войтенко
Дата:

Верховна Рада в середу, 30 вересня, ухвалила постанову про те, що так звані місцеві вибори, які Росія проводила в окупованому Криму, є нелегітимними. За відповідне рішення проголосували 276 народних депутатів.

Парламентарі доручили голові Верховної Ради невідкладно направити заяву до законодавчих органів іноземних держав, міжнародних організацій та їхніх парламентських асамблей.

Текст постанови, ініціатором якої були нардепи фракцій «Слуга народу», «Європейська солідарність» і «Голос», оприлюднено на сайті ВР.

Рада заявила протест у зв’язку з черговим незаконним проведенням 13 вересня російською окупаційною адміністрацією так званих місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, зокрема «виборів губернатора Севастополя» та «довиборів депутатів» до так званих «державної ради Республіки Крим» і «Сімферопольської міської ради».

Депутати також подякували міжнародним партнерам, які вже заявили про невизнання легітимності так званих місцевих виборів в окупованому Криму, і звернулися до членів парламентів іноземних держав та міжнародних парламентських організацій, які цього ще не зробили, із закликом надати принципову оцінку незаконним діям Росії, утриматися від будь-яких контактів із незаконними органами російської окупаційної адміністрації та її представниками.

  • 13 вересня в Росії відбулися вибори глав низки субʼєктів федерації, а також депутатів законодавчих органів різного рівня в рамках «єдиного дня голосування». У Криму, який анексувала РФ, пройшли «вибори губернатора Севастополя» та «довибори депутатів» до так званих «державної ради Республіки Крим» та «Сімферопольської міської ради».
  • Міністерство закордонних справ України засудило це та закликало іноземні держави не визнавати результати «місцевих виборів» у Криму. Це одразу ж зробив Європейський Союз.