Російському історику Дмитрієву додали ще 10 років колонії. Через місяць він мав вийти на свободу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Російському історику Дмитрієву додали ще 10 років колонії. Через місяць він мав вийти на свободу

Twitter / ПЦ Мемориал

Російському історику й очільнику правозахисного центру «Меморіал» у Карелії Юрію Дмитрієву додали ще 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Про це повідомив виданню «Медиазона» адвокат прийомної доньки Дмитрієва.

За його словами, у справі про сексуальне насильство над донькою з боку Дмитрієва, за якою його засудили до трьох з половиною років ув’язнення, Верховний суд Карелії вирішив призначити покарання у вигляді 13 років позбавлення волі.

Дмитрієв мав вийти із в’язниці вже у листопаді цього року, оскільки до рішення суду він три роки просидів у СІЗО. Водночас інші справи, за якими його звинувачували, направили на повторний перегляд.

Хто такий Юрій Дмитрієв?

Відомий російський історик і правозахисник, досліджує історію політв’язнів та терору часів СРСР.

Неодноразово брав участь у різних історичних експедиціях для пошуків місць радянських репресій. Зокрема, він знайшов місце масових розстрілів і поховань в урочищі Сандармох, де у 1937 році вбили низку представників української інтелігенції. Окрім цього, він знайшов кілька місць масових поховань на Соловках і в Карелії. Також він очолював карельське відділення правозахисного центру «Меморіал».

  • Дмитрієва визнали винним у сексуальному насильстві над прийомною донькою. Раніше проти нього порушували справу за виготовлення порнографії, тому що на його комп’ютері знайшли близько 200 фотографій оголеної дівчинки. У справі фігурували лише 9 — винятково ті, де було зображено промежину дівчини.
  • Після початку слідства дівчинку забрала рідна бабуся. Через деякий час бабуся повідомила правоохоронцям, що дівчинка розповіла їй про те, що Дмитрієв «торкався її статевих органів рукою».
  • Сам Дмитрієв не визнає свою провину. Щодо фотографій він зазначає, що робив їх після того, як прийомна донька скаржилася на болі в паху: одного разу коли послизнулась у ванній, а іншого — після їзди на коні. Що стосується торкань статевих органів, то Дмитрієв зазначає, що дівчинка страждає на енурез, і він робив це лише після того, коли відчував запах сечі.
  • На захист Дмитрієва стали низка відомих діячів як в Росії, так і за кордоном. Вони вважають, що справа проти історика сфабрикована, а сам він є політичним в’язнем. Багато незалежних експертів також підтверджували невинуватість Дмитрієва. Вони зазначали, що фотографії історик міг робити для звітності перед органами опіки про фізичний розвиток дівчинки, а її звинувачення щодо торкань статевих органів могли бути надані під тиском.