Помер емір Кувейту. Він був найстаршим арабським лідером

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Помер емір Кувейту. Він був найстаршим арабським лідером

Flickr / Kuwait-Ra'ed Qutena

У госпіталі в США помер 91-річний емір Кувейту шейх Сабах аль-Ахмед аль-Джабер ас-Сабах.

Про це пише The Associated Press.

Про смерть шейха Сабаха повідомили державні ЗМІ Кувейту після того, як були прочитані молитви з Корану.

Еміра за останні два роки кілька разів шпиталізували, весь час він лікувався у США. Його наступником стане 83-річний рідний брат шейх Наваф аль-Ахмед аль-Джабер ас-Сабах.

Шейх Сабах родом із правлячої кувейтської династії ас-Сабах. Спочатку він був міністром закордонних справ Кувейту з 1963 до 2003 року. Потім три роки був прем’єр-міністром країни.

Після смерті попереднього еміра шейха Джабера у 2006 році, наслідним принцом був шейх Саад. Однак у країні зростало невдоволення, оскільки Саад через похилий вік мав низку хвороб, які унеможливлювали його керування країною. У зв’язку з цим парламент Кувейту та члени керівної династії погодилися привести до присяги еміра шейха Сабаха.

«Він представляв старше покоління лідерів країн Перської затоки, які цінують обачність і поміркованість, а також важливість особистих звʼязків між побратимами-монархами», — зазначає старший науковий співробітник Інституту держав Перської затоки у Вашингтоні, який вивчає Кувейт, Крістін Діван.

Під час перших років правління шейх провів низку демократичних реформ, зокрема, надав жінкам право голосу та дозволив їм бути державними службовцями. Однак цензура в країні досі існує, зокрема, за образу еміра або критику влади в інтернеті можна потрапити до в’язниці.

Шейх Сабах був одним із найстаріших чинних глав держав світу та найстаршим лідером-монархом серед чоловіків. У 2018 році він навіть отримав український орден Ярослава Мудрого І ступеня за «особистий внесок у розвиток україно-кувейтських міждержавних відносин».