Мінфін: Борг України в серпні зменшився на майже 17 мільярдів гривень

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Мінфін: Борг України в серпні зменшився на майже 17 мільярдів гривень

National Bank Of Ukraine / Flickr

Державний та гарантований державою борг України в серпні знизився на 16,9 млрд і становить 2 338,18 млрд гривень ($85,1 млрд).

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства фінансів України.

«Державний борг становить 2 060,74 млрд гривень, скоротившись на 11,8 млрд гривень в основному завдяки зменшенню боргу за облігаціями внутрішньої державної позики. Гарантований державою борг зменшився на 5,1 млрд гривень переважно завдяки зменшенню заборгованості перед Міжнародним валютним фондом», — йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що витрати на погашення державного боргу в серпні становили 38,7 млрд гривень, а видатки на обслуговування державного боргу — 8,5 млрд.

За даними міністерства, протягом серпня були проведені чотири аукціони з розміщення ОВДП, під час яких Мінфін залучив 23,4 млрд гривень на фінансування державного бюджету ($250,5 млн).

Окремо наголошується, що за результатами другого кварталу 2020 року показник державного боргу до ВВП становив 50,8%, а державного та гарантованого державою боргу до ВВП — 57,6%.

  • 14 вересня Кабмін оприлюднив основні показники проєкту державного бюджету на 2021 рік. Згідно з документом, зростання ВВП очікується на рівні 4,6%, а споживча інфляція — на рівні 7,3%.
  • Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що доходи передбачаються на рівні 1,071 трлн, витрати — 1,35 трлн, а дефіцит держбюджету буде на рівні 270 млрд гривень. За його словами, зростання доходів планується за рахунок більш «ефективного адміністрування податку на додану вартість». Також Марченко пояснив збільшення витрат на Офіс президента «диспропорцією» в зарплаті. На 500 осіб передбачено 1,2 млн гривень.