Американські вчені спростували міф, що у жінок із віком зникає бажання займатись сексом. Дослідження тривало 15 років

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Американські вчені спростували міф, що у жінок із віком зникає бажання займатись сексом. Дослідження тривало 15 років

Diana Nazarali / Unsplash

Твердження про те, що жінки втрачають інтерес до сексу в міру того, як вони досягають середнього віку, — міф. Про це йдеться в дослідженні університету Піттсбурга, повідомляє CNN.

У рамках дослідження науковці 15 років спостерігали за понад 3 200 жінками.

«Близько чверті жінок вважають секс дуже важливим, незалежно від їхнього віку. Дослідження показало, що значна кількість жінок високо цінують секс, навіть коли вони стають старше, і в цьому немає нічого ненормального», — заявила доктор Холлі Томас, провідний автор анотації.

За словами Томас, подібні дослідження надають цінну інформацію для медичних працівників, адже раніше вік називали причиною зниження сексуального бажання у жінок.

Науковці зʼясували, що близько чверті жінок (28%) заявили, що у середньому віці секс для них менш важливий. Однак ще чверть жінок у дослідженні сказали прямо протилежне. Близько 27% з них заявили, що секс залишається дуже важливим у 40, 50 і 60 років.

Директор Центру жіночого здоровʼя зазначила, що у середньому віці секс виглядає по-іншому, аніж у 20 років.

«У цілому люди, які здорові та перебувають у хороших стосунках із партнером, залишаються сексуальними та сексуально активними, незалежно від віку», — пояснили в Центрі.

В університеті зазначили, що раніше дослідження показували звʼязок між зниженням сексуальності та віком, адже під час досліджень порівнювали бажання жінки в різні десятиліття життя.

«Такий тип дослідження просто показує середні значення з плином часу», — пояснили у Піттсбургу. У новому дослідженні використали інший тип аналізу, який дозволив дослідникам простежити траєкторію бажання жінки із плином часу.

Жінок, які заявили, що залишаються сексуально активними, схарактеризували наступним чином: вони освічені, рідко страждають від депресії та у середньому віці отримують більше задоволення від сексу, аніж раніше.

Також це залежить від соціально-економічних факторів. Наприклад, більш освічені жінки можуть мати вищий дохід і почуватися більш стабільно у житті. «Тому в них більше вільного часу та можливостей, щоб зробити секс пріоритетом, тому що вони не турбуються про інші речі», — зазначили дослідники з Піттсбурга.

Спостереження виявило ще один фактор, який важливий у сексуальній активності, — раса й етнічна приналежність. Наприклад, афроамериканські жінки частіше говорили, що секс важливий для них у середньому віці, тоді як китайські та японські жінки оцінювали секс у середньому віці як «неважливий».

Холлі Томас додала, що ставлення до сексу більше залежить від соціокультурних чинників, аніж від біологічних.

В університеті Піттсбурга наголосили, що якщо жінку не турбує відсутність сексу, то немає причин звертатися до лікаря.