Жителям столиці Литви безкоштовно видаватимуть йод. Там побоюються аварії на Білоруській АЕС

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Жителям столиці Литви безкоштовно видаватимуть йод. Там побоюються аварії на Білоруській АЕС

Flickr / Андрей Черняков

Жителям столиці Литви Вільнюса влада буде видавати йод у таблетках на випадок аварії на Білоруській АЕС.

Про це пише LRT.

Йод планують видавати для захисту щитоподібної залози від ймовірної радіації. Робити це почнуть від жовтня.

«Ми активно співпрацюємо з Литовською асоціацією аптек і координуємо логістичні питання з аптеками, щоб наступного тижня аптеки забрали виділену їм кількість таблеток йоду зі складу та почали пропорційно розповсюджувати по своїх аптечних мережах у Вільнюсі. Всього вільнюсцям планується роздати безкоштовно 2,1 мільйона таблеток йоду», — заявила речниця мера міста.

Загалом Міністерство охорони здоров’я виділило чотири мільйони таблеток для жителів 16 муніципалітетів, розташованих у радіусі 100 кілометрів навколо Білоруської АЕС.

  • Білорусь спільно з російською компанією вже кілька років будує Білоруську АЕС, що розташована за 18 кілометрів від міста Островець. Це лише 25 кілометрів до кордону з Литвою та 60 — до її столиці Вільнюса. На початку серпня білоруська влада повідомила, що завантажуватиме ядерне паливо і запускатиме перший реактор.
  • Країни Балтії, а особливо Латвія і Литва, виступають проти будівництва та запуску цієї АЕС через близькість до їхніх кордонів та недовіру до стандартів та процесу зведення АЕС — це становить для країн серйозну ядерну небезпеку. Вони просять провести на АЕС спеціальні тести за європейськими правилами, але білоруська сторона відмовляється.