«Схеми»: «Слуги народу» набрали собі в помічники родичів, попри обіцянки Зеленського позбутися кумівства

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Схеми»: «Слуги народу» набрали собі в помічники родичів, попри обіцянки Зеленського позбутися кумівства

Соколовська Інна / УНІАН

Щонайменше пʼятнадцять народних депутатів із президентської фракції «Слуга народу» призначили в помічники батьків, братів, дружин і чоловіків. Деяких з них — із премією з держбюджету та підвищеними зарплатами. Хоча Володимир Зеленський, ще будучи кандидатом у президенти, обіцяв, що у владі «кумівства не буде».

Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми».

Народний депутат «СН» Микола Тищенко, коментуючи призначення родичів, заявив, що позбутися кумівства в політиці в Україні неможливо. «В Україні це наша національна ідея. Усі куми. Усі без винятків. Адже в нас, у нашій православній словʼянській історії так прийнято, що ми всі друзі навіть не через пʼяте рукостискання, а через друге», — сказав Тищенко.

Хто зі «слуг» призначив у помічники своїх родичів?

Дружини братів Стефанчуків стали помічницями народних депутатів на громадських засадах. Так, дружина віцеспікера Руслана Стефанчука — помічниця Данила Гетманцева, а дружина Миколи Стефанчука — свого ж чоловіка.

Дружина нардепа Юрія Корявченкова стала його помічницею на громадських засадах. Депутат Олександр Скічко оформив своїм помічником на громадських засадах брата, а депутатка Людмила Буймістер — свого чоловіка.

Депутат Олександр Санченко призначив помічником свого батька, а депутати Георгій Мазурашу і Богдан Яременко — своїх братів.

Син першого помічника президента Сергія Шефіра, Микита Шефір став помічником нардепа від «Слуги народу» з Кривого Рогу Юрія Кісєля. Спершу депутат просив для Шефіра-молодшого зарплату у 6 тисяч грн, а вже через два місяці вчетверо більшу — 24 тисячі грн. Того ж дня депутат попросив видати Микиті Шефіру премію в розмірі 20 тисяч гривень. А через місяць — ще одну премію, теж у 20 тисяч гривень. Таким чином, син головного помічника Зеленського за перші чотири місяці роботи міг отримати з держбюджету дві премії та чотирикратне підвищення зарплати

«Слуга народу» Максим Березін з Кременчука на початку своєї роботи спробував призначити помічником свого брата із зарплатою у 48 тисяч гривень. Оформлення родича на зарплату може вважатися порушенням закону через конфлікт інтересів, тому через 11 днів Березін відкликав подання про зарахування на посаду. А за кілька тижнів до нового року за свій кошт депутат Березін попросив в апараті парламенту виготовити візитки для брата — із золотистим логотипом на перламутровому папері.

Депутат Ігор Копитін з Миколаєва призначив свого брата не тільки помічником депутата на громадських засадах, але й радником підкомітету з питань оборонної промисловості Комітету з питань нацбезпеки. Цей підкомітет Ігор Копитін сам же й очолює. У коментарі журналістам депутат заперечував, що брат є радником підкомітету.

Інший «слуга» — Володимир Тимофійчук з Прикарпаття, який до депутатства був фермером, — у першому ж поданні попросив зарахувати своїм помічником родича Богдана Тимофійчука і встановити для нього зарплату в 24 тисячі грн. Згодом НАЗК повідомило на своїй сторінці, що депутат вчинив дії в умовах реального конфлікту інтересів.

А його колега Марина Нікітіна наступного дня після складання присяги попросила зарахувати свого чоловіка Олександра Нікітіна своїм помічником-консультантом із зарплатою у 24 тисячі гривень. Через пів року чоловіка звільнили, а загалом йому заплатили 95 тисяч гривень.

  • 17 вересня Верховна Рада заборонила народним депутатам, депутатам Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатам місцевих рад брати родичів на роботу.