Рада заборонила депутатам брати на роботу родичів

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Рада заборонила депутатам брати на роботу родичів

Прядко Денис / УНІАН

Верховна Рада заборонила народним депутатам України, депутатам Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатам місцевих рад брати близьких осіб на роботу.

Відповідне рішення 17 вересня підтримали 252 парламентарі.

На думку авторів законопроєкту, це забезпечить вдосконалення нормативно-правового регулювання у сфері запобігання конфлікту інтересів.

Згідно з документом, близькі особи — це чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний і двоюрідний брати, рідна і двоюрідна сестри, рідний брат і сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, батько і мати дружини (чоловіка) сина (дочки), усиновитель чи усиновлений, опікун або піклувальник, особа, яка перебуває під опікою суб’єкта.

Таким чином народні депутати, депутати Верховної Ради АР Крим, депутати місцевих рад, сільські, селищні, міські голови не можуть мати у прямому підпорядкуванні близьких їм осіб або бути прямо підпорядкованими у зв’язку з виконанням повноважень близьким їм особам.

  • 13 травня Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт № 3355-1, який дозволяв би не декларувати записане на дітей майно чиновників, якщо вони проживають окремо. За проєкт закону проголосували 244 нардепи. З них — 190 від фракції «Слуга народу».
  • За чинним законодавством, нардепи і чиновники зобовʼязані щороку до 1 червня задекларувати свої доходи в електронній системі Національного агентства з питань запобігання корупції.
  • 21 липня Нардепи провалили законопроєкт.