UkraineWorld: Публікації у Twitter Шарія, Портнова та Лукаш найбільше поширюють боти та проросійські сторінки

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
UkraineWorld: Публікації у Twitter Шарія, Портнова та Лукаш найбільше поширюють боти та проросійські сторінки

Facebook / Анатолий Шарий

Публікації у Twitter чиновників часів Януковича Андрія Портнова та Олени Лукаш, а також Анатолія Шарія у соцмережі переважно поширюють підозрілі акаунти, схожі на ботів.

Про це йдеться у дослідженні проєкту UkraineWorld від української організації Internews.

Згідно з результатами дослідження, пости у Twitter Анатолія Шарія переважно поширюються акаунтами, які публікують проросійську та пропутінську пропаганду. Проєкт проаналізував 200 різних підписників Шарія у Twitter, із яких лише 45 визнали нормальними. 72 сторінки дуже схожі на ботів, а ще 83 — без жодної особистої інформації або фотографій власника акаунту.

Також із проаналізованих сторінок 96 мали власну назву із просто випадкових чисел та букв, наприклад @quY2bLTSP2OVQ6Y, @OxDo0dxDlTqzO2L, @67hwx9ucpY2n5zL, @OxDo0dxDlTqzO2L та інші.

«Навряд чи реальна людина створила би обліковий запис із таким довгим і складним логіном для запам’ятовування та багаторазового набору тексту», — зазначають автори.

Ще однією особливістю була величезна кількість публікацій різними підозрілими акаунтами, яка вираховується сотнями тисяч постів. У середньому це становило близько 175 публікацій щодня.

«Усі ці акаунти — і, ймовірно, сотні інших — мають схожі риси. Вoни масово ретвітять чужий контент; вони поєднують прокремлівську риторику з розважальними публікаціями (домашні тварини, меми, смішні відео і т. д.); а також у них явна прокремлівська приналежність», — пояснюється у дослідженні.

Схожа ситуація і у Портнова з Лукаш. Більшість підписників Портнова є також підписниками і лідера «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука і поширюють часто проросійський контент. Вони також характеризуються великою частотою публікацій — до 180 твітів щоденно.

Аналіз акаунтів 200 випадкових підписників Лукаш показав, що 67 з них із великою ймовірністю є ботами, а 45 не мають жодної особистої інформації. Водночас дослідження виявило, що Портнов та Лукаш мають 4 179 спільних підписників. Це 24,5% від усієї кількості підписників Лукаш та 43,1% — Портнова.

Схожу процедуру провели і з акаунтом нардепа від «Слуги народу» Олександра Дубінського. Із 200 випадкових його підписників 47% були з великою ймовірністю ботами, а 36% не мали жодної особистої інформації. Лише 17% акаунтів були справжніми.

  • Окружний адмінсуд відкрив позов щодо заборони діяльності політичної партії блогера Анатолія Шарія. Позивач, зокрема, просить визнати протиправною бездіяльність Міністерства юстиції, яке «дозволило» працювати Партії Шарія попри її невідповідність вимогам закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні».