Україна визнала паспорти Косова

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Україна визнала паспорти Косова

Nick Grapsy / Wikimedia

Україна визнає паспорти, які видала частково визнана держава Косово. Про це заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар розповів в інтервʼю албанському телеканалу RTV Ora.

«Ми офіційно не визнали Косово, але якщо поглянути на наші кроки, щось є. Минулого року ми прийняли рішення працювати з паспортами Косова. Зараз наш посол тут [у Тирані] та посли в інших частинах світу отримали вказівки визнавати ці паспорти та не обмежувати поїздки. Можливо, починаючи з таких невеликих кроків, ми можемо рухатись до певних результатів», — сказав Боднар.

Заступник міністра підкреслив, що для України ситуації Косова та Криму абсолютно різні: «У випадку з Косовом ми маємо країну, яку визнала низка країн, а у випадку Криму мова йде про територію, яка була відібрана силою Росією. Тож справа непроста».

  • Косово є частково визнаною державою на Балканах. Після війни 1999 року між албанцями та сербами територія була підконтрольна ООН, а 2008 року парламент Косово одноосібно проголосив незалежність.
  • Країну визнали майже 100 держав світу. Сербія продовжує не визнавати незалежність Косова. Також не визнає цю країну й Україна та ще 5 країн-членів ЄС: Іспанія, Кіпр, Греція, Словаччина та Румунія. Але це не завадило ЄС ухвалити із Косовом Угоду про асоціацію.
  • Сербія є країною-кандидатом щодо членства у ЄС, однак для цього країні необхідно вирішити питання визнання Косова. Через це лідери постійно намагаються досягти мирної угоди та врегулювати суперечки. Один із можливих планів, який підтримують і США — це обмін територіями. Косово віддасть Сербії частину північних територій, де переважно проживають серби, в обмін на сербські регіони на півдні, де проживають переважно албанці.