У Чехії засудили громадянина Білорусі за допомогу бойовикам на Донбасі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У Чехії засудили громадянина Білорусі за допомогу бойовикам на Донбасі

Pierre Crom / Getty Images

Суд у Празі засудив громадянина Білорусі Олексія Фадєєва до 4,5 року увʼязнення за допомогу бойовикам на сході України.

Про це повідомляє видання Novinky.

Чоловік був засуджений за участь в організованій злочинній групі. Вирок також передбачає депортацію з Чехії на чотири роки. Спочатку Фадєєву висунули звинувачення в тероризмі. Проте слідству не вдалося довести, що Фадєєв особисто брав участь у бойових діях.

Згідно з обвинувальним висновком, Фадєєв кілька разів виїжджав в Україну в період з 2014 по 2016 рік «з наміром активно підтримувати сепаратистські угруповання на сході України, які прагнуть відокремитися від України і створити окреме державне утворення — так звану Донецьку народну республіку (ДНР)».

Підсудний заявляв, що не брав активної участі в бойових діях і їздив в Україну, щоб «допомогти людям захиститися від українських фашистів». Він визнав, що займався охороною позицій і патрулюванням, але зі зброї стріляв лише під час навчань. Прокуратура вимагала для нього покарання — 15 років за тероризм.

  • У липні на Донбасі проти українських військ у складі так званого «Полку Всевеликого війська Донського» воював громадянин Чилі. Чоловік воював на боці бойовиків «ДНР» у підрозділі, який був переправлений з Ростовської області.
  • Офіс генпрокурора порушив справу проти 20 французів, які воювали на Донбасі на боці бойовиків.