Токсини у воді. У Ботсвані зʼясували причину масового мору слонів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Токсини у воді. У Ботсвані зʼясували причину масового мору слонів

Michael Davis / Unsplash

У Ботсвані за травень і червень виявили тіла понад 330 слонів — причиною смерті стали токсини у воді, що їх виробляють ціанобактерії. Про це повідомляє Reuters.

«Наші останні тести показали, що нейротоксини ціанобактерій є причиною смертей. Це бактерії, що містяться у воді. Однак у нас є ще багато питань, на які потрібно відповісти, наприклад, чому тільки слони і чому тільки ця область? У нас є низка гіпотез, які ми ще досліджуємо», — заявив головний державний інспектор ветеринарної лікарні.

Ціанобактерії — мікроскопічні організми, що часто зустрічаються у воді і іноді в ґрунті. Не всі вони виробляють токсини, але, за словами вчених, токсичні речовини виникають все частіше, оскільки зміна клімату призводить до підвищення глобальної температури, а в теплі вони краще розвиваються.

Цвітіння деяких ціанобактерій може завдати шкоди людям і тваринам, і вчені стурбовані їх потенційним впливом. За даними Міжурядової групи експертів зі зміни клімату, температура на півдні Африки підвищується вдвічі вище середньосвітового рівня.

Загальна популяція слонів в Африці скорочується через браконьєрство, але в Ботсвані, де мешкає майже третина слонів континенту, їх чисельність зросла приблизно до 130 тисяч.