Тихановська заявила, що відкрита до діалогу з Росією, та назвала Путіна «мудрим керівником»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Тихановська заявила, що відкрита до діалогу з Росією, та назвала Путіна «мудрим керівником»

Страна Для Жизни

Екскандидат в президенти Білорусі, лідер опозиції Світлана Тихановська, назвала президента Росії Володимира Путіна «мудрим керівником» і наголосила, що Білорусь і Росія — «дружні країни». Про це вона заявила в інтерв’ю «РБК».

«Ви розумієте, все-таки Володимир Путін мудрий керівник. Він же розуміє, що все, що говориться, — це фантазії однієї людини. І він розуміє, що ми завжди говорили, що відкриті до діалогу. І ми ніколи не поверталися спиною до Росії, я маю на увазі білоруський народ. Ми дружні країни, ми хочемо такими залишатися. А що там за політичні ігри ведуться — ми, на жаль, не знаємо. Народу вже 26 років про результати переговорів не говорять. Тому нам залишається тільки здогадуватися. Але я знову повторюся, що ми не хочемо ні з ким сваритися», — заявила Тихановська.

Також опозиціонерка нагадала, що кілька місяців тому Олександр Лукашенко звинувачував опозицію у тому, що ними «керують із Росії»: «І зараз ця людина [Лукашенко] змінила свою думку на 180 градусів. Тепер ми спонсоруємося і Америкою, і хто у нас там ще ляльковод: Литва, Польща, вже і Україна додалася».

Вона висловила жаль, що Путін підтримав Лукашенка, а «не білоруський народ». «Але це його рішення, його вибір, ми на нього ніяк вплинути не можемо. Але ми завжди відкриті, наша координаційна рада завжди відкрита до діалогу. Я теж відкрита до діалогу з представниками Росії», — додала вона.

Також Тихановська наголосила, що не вимагає вбачати в ній майбутнього президента Білорусі, тому що так себе і не позиціонує. «Моя передвиборча програма складалася з трьох пунктів, найголовніший із яких — повторні вибори, чесні, прозорі та відкриті. І вже на цих виборах буде обраний президент. Я впевнена, що це буде дуже сильний лідер, із яким пан Путін знайшов би про що домовитися і розмовляв би з ним, як із рівним, якщо він не бачить в мені людину, із якою він може поговорити», — сказала Тихановська.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі осіб. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.