«Схеми»: Україна щороку платить Росії до $200 млн за вивіз ядерних відходів через відсутність власного сховища

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Схеми»: Україна щороку платить Росії до $200 млн за вивіз ядерних відходів через відсутність власного сховища

Photo by Ilja Nedilko on Unsplash

Україна щорічно виплачує Росії від $150 до $200 млн за зберігання відпрацьованого ядерного палива через затягування будівництва власного Централізованого сховища для його зберігання та ймовірні корупційні змови під час зведення проєкту.

Про це йдеться у розслідуванні журналістів програми «Схеми» (проєкт Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший»).

Журналісти проаналізували, що за 18 років Україна витратила майже 1,5 млрд гривень на реалізацію ідеї побудувати в Чорнобильській зоні відчуження власне Централізоване сховище, де б зберігалося відпрацьоване паливо з трьох українських атомних станцій. За цей час близько $2 млрд Україна вже заплатила Росії за вивезення цього палива на тимчасове зберігання.

У 2017 році оператор українських атомних електростанцій НАЕК «Енергоатом» на тендері обрав генпідрядника будівництва сховища фірму «БК «Укрбудмонтаж», на той час єдиною власницею якої була Наталія Микитась – дружина народного депутата Максима Микитася, колишнього президента великої будівельної компанії – корпорації «Укрбуд».

Пізніше у фірмі-генпідряднику заявили про нестачу грошей, тож для завершення будівництва «Енергоатом» оголосив новий тендер більш ніж на 650 млн грн, який зрештою так і не відбувся – через виявлену АМКУ змову між «БК «Укрбудмонтаж» та «Укренергомонтаж», що підтвердив Антимонопольний комітет.

Компанії оштрафували та заборонили їм брати участь у майбутніх торгах протягом 3 років. У фірмі «Укрбудмонтаж» заявили, що оскаржуватимуть це рішення.

Окремо новопризначене керівництво «Енергоатома» провело перевірку виконання договорів і додаткових угод із фірмою «Укрбудмонтаж» родини Микитася та виявило багато порушень і зловживань.

Акт перевірки, який опинився у розпорядженні «Схем», показав, що за окремими договорами оплата становила понад 100% від контракту, при цьому фактично роботи не були виконані в повному обсязі. В «Енергоатомі» заявили, що виявлені під час аудиту порушення «містять ознаки кримінальних і адміністративних правопорушень», і передали їх до НАБУ.

У неготовності сховища до введення в експлуатацію журналісти також пересвідчились, побувавши на місці зведення проєкту в зоні відчуження.

«Стратегічний об’єкт, який вже обійшовся державному «Енергоатому» майже у півтора мільярда гривень, потребує ще грошей для завершення його будівництва. У серпні «Енергоатом» оголосив новий тендер на роботи по завершенню будівництва на 656 мільйонів гривень. Це – тривалий процес. А отже, це означає, що і в цьому році Україна продовжить платити Росії за вивезення з українських АЕС відпрацьованого ядерного палива сотні мільйонів доларів», – мовиться у розслідуванні.

  • У липні 2019 року новий безпечний конфайнмент (НБК), зведений над зруйнованим у 1986 році четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС), передали Державному спеціалізованому підприємству (ДСП) «Чорнобильська АЕС» і ввели в експлуатацію.