Прокуратура Польщі попросила суд заарештувати авіадиспетчерів зі Смоленська, де розбився літак Качинського

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Прокуратура Польщі попросила суд заарештувати авіадиспетчерів зі Смоленська, де розбився літак Качинського

Wikimedia Commons

Польська прокуратура попросила районний суд Варшави заарештувати трьох російських авіадиспетчерів, які чергували у квітні 2010 року в аеропорту «Смоленськ-Північний», коли розбився літак президента Польщі Леха Качинського.

Про це повідомляє «Польське радіо».

Якщо суд задовольнить клопотання, диспетчерів можуть оголосити в міжнародний розшук. Їх звинувачують в умисному доведенні до авіакатастрофи, під час якої загинули 96 осіб.

Російський Интерфакс з посиланням на неназване джерело стверджує, що Росія не видаватиме Польщі смоленських диспетчерів, якщо отримає таку вимогу.

На думку польських слідчих, в день аварії в аеропорту Смоленська не працювала радіолокаційна система посадки, через що диспетчери не бачили, де знаходиться літак, тому, як вважає польська сторона, передавали пілотам помилкову інформацію і давали команди про зниження і захід на посадку.

У Міждержавному авіаційному комітеті (МАК) вважають, що літак розбився через помилку пілотів, які почали посадку при поганій погоді. Польська прокуратура, не заперечуючи провини екіпажу, також звинувачує в причетності до катастрофи смоленських диспетчерів.

  • 10 квітня 2010 літак Ту-154М, на якому летів президент Польщі Лех Качинський, розбився під Смоленськом (Росія). В авіакатастрофі загинули 8 членів екіпажу і 88 пасажирів — президент, його дружина, представники політичної, військової та культурної еліти. Польська сторона звинувачувала у трагедії Росію. РФ усе заперечувала й називала причиною помилку пілота, який вирішив посадити літак у поганих погодних умовах. Слідчий комітет Росії дозволив оглянути уламки літака тільки через 8 років.
  • У серпні парламентська комісія Польщі з розслідування катастрофи літака Качинського дійшла висновку, що президентський борт підірвали зсередини.