Дим від лісових пожеж у Каліфорнії досяг Північної Європи

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Дим від лісових пожеж у Каліфорнії досяг Північної Європи

Mario Tama / Getty Images

Велика кількість густого диму, який виник внаслідок пожеж у Каліфорнії, досягла Північної Європи. Про це йдеться у звіті Європейської служби моніторингу атмосфери (CAMS).

За прогнозами, дим повторно досягне Європи у вихідні 19—20 вересня. Екологи повідомляють, що пожежі стали найсильнішими за 18 років.

Вчені з CAMS використовують супутникові спостереження для відстеження активності лісових пожеж по всьому світу. За їхніми словами, пожежна активність цього року у США «в десятки або сотні разів інтенсивніша», ніж в середньому з 2003 по 2019 рік.

У Каліфорнії наразі вирують 29 лісових пожеж — до гасіння залучили 14 тисяч рятувальників. Причиною займання на півночі штату вважають удар блискавки, що влучив у ліс у серпні. Від пожеж у Каліфорнії загинули щонайменше 25 людей, у сусідньому штаті Орегоні — 10.

За даними CAMS, в результаті пожеж в атмосферу вже викинуло кілька десятків мегатонн забруднюючої речовини діоксиду вуглецю. За даними групи моніторингу якості повітря IQAir, в деяких частинах Західного узбережжя наразі найгірша якість повітря у світі.

  • У штаті Орегон дим від лісових пожеж забарвив небо в багряний колір. Соцмережами ширяться апокаліптичні фото і відео з регіонів, які охопив вогонь. Аналогічна ситуація й у сусідній Каліфорнії.
  • Надлишкове забруднення повітря внаслідок економічної діяльності та лісових пожеж призвели до серйозної загрози для здоров’я людей. В деяких регіонах Землі якість повітря знижує тривалість життя на кілька років.