Масштабні лісові пожежі в США призвели до загибелі десятка людей та евакуації сотень тисяч. Дим видно навіть з космосу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Масштабні лісові пожежі в США призвели до загибелі десятка людей та евакуації сотень тисяч. Дим видно навіть з космосу

Instagram / NASA

В американських штатах Орегон, Каліфорнія та Вашингтон вирують масштабні лісові пожежі, дим від яких видно навіть з космосу. Внаслідок стихійного лиха вже загинули більше десяти людей, сотні тисяч залишилися без житла.

Про це повідомляє CNN.

Охоплений вогнем штат Орегон змусив покинути домівки майже пів мільйона людей. Наразі щонайменше троє людей померли, проте влада побоюється, що знайдуть ще більше тіл, після того як оглянуть всі погорілі житлові райони.

Пожежі зачепили понад 350 тис. га території. Наразі евакуювали 10% населення штату, і, ймовірно, це число зростатиме. Ще 37 лісових пожеж досі не загасили. Збитки безпрецедентні — раніше стихія спалювала близько 200 тис. га щороку.

Як повідомляє The Oregonian, місцеві консервативні блогери та конспірологи QAnon звинуватили в пожежах антифашистів, проте розслідування визначило, що жодних ознак умисного підпалу немає.

Наразі причинами пожеж у штаті вважають аномальну спеку та розрив лінії електропередач через потужний вітер.

У Вашингтоні нарахували 16 вогнищ, що вже випалили більш ніж 240 тис. га. Єдиною жертвою в штаті став 12-місячний малюк, а його батьки отримали значні опіки. Родина намагалася вибратись з лісу, охопленого вогнем.

У Каліфорнії наразі вирують 29 лісових пожеж — до гасіння залучили 14 тис. рятувальників. На сьогоднішній день вже випалено понад 350 тис. га — причиною займання на півночі штату вважають удар блискавки, що влучив у ліс у серпні.

Масштаби збитків ще належить оцінити, але вже зараз відомо про щонайменше десятьох загиблих.

NASA продемонструвала знімок, зроблений з відстані понад 1,5 млн км від землі. На ньому в атмосфері планети чітко видно густий дим над Америкою. Зображення зробив супутник Deep Space Climate Observatory, запущений компанією SpaseX Ілона Маска.

  • У штаті Орегон дим від лісових пожеж забарвив небо в багряний колір. Соцмережами ширяться апокаліптичні фото і відео з регіонів, охоплених вогнем. Аналогічна ситуація й у сусідній Каліфорнії.
  • Надлишкове забруднення повітря внаслідок економічної діяльності та лісових пожеж призвели до серйозної загрози для здоров’я людей. В деяких регіонах Землі якість повітря знижує тривалість життя на кілька років.