Велика Британія закликала Україну покарати вбивць Гонгадзе. Його викрали 20 років тому

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Велика Британія у 20-ту річницю зникнення журналіста Георгія Гонгадзе закликала українську владу притягти до відповідальності винних у його вбивстві та інших злочинах проти журналістів.

Про це повідомляється в Twitter посольства Великої Британії.

«Свобода слова є невідʼємною частиною розвиненої демократії, а напади на журналістів — це посягання на демократичні цінності. Журналісти повинні мати можливість безпечно домагатися і повідомляти правду, не побоюючись залякування або переслідування», — сказано в повідомленні.

Також у середу на будівлі Національної спілки журналістів у Києві встановили меморіальну дошку памʼяті Гонгадзе. Її урочисто відкрили за участю заступника голови Київської міської держадміністрації Валентина Мондрієвського. Кошти на виготовлення дошки виділив Департамент охорони культурної спадщини КМДА.

  • Гонгадзе у 2000 році заснував інтернет-видання «Українська правда», яке публікувало чимало критичних матеріалів про тодішнього президента Леоніда Кучму і його оточення. 16 вересня 2000 року Гонгадзе вийшов з роботи, але додому не повернувся. У листопаді того ж року в лісі поблизу села Тараща Київської області знайшли обезголовлене тіло, в якому друзі та родичі впізнали зниклого журналіста.
  • У листопаді 2000 року спалахнув «касетний скандал», коли глава парламенту Олександр Мороз оприлюднив «плівки Мельниченка» — записи, нібито зроблені майором держохорони Миколою Мельниченком у кабінеті президента Кучми. На плівках люди з голосами, схожими на голоси Кучми, а також глав МВС Юрія Кравченка та СБУ Леоніда Деркача обговорюють діяльність Гонгадзе і як із ним бути. На підставі цих записів Кучму звинуватили в наказі вбити журналіста.
  • У 2009 році за підозрою у вбивстві Гонгадзе затримали ексначальника головного управління кримінального розшуку МВС Олексія Пукача. На суді він зізнався, що вбив журналіста. У 2013 році суд засудив Пукача до довічного увʼязнення.
  • У січні 2019 року тодішній генпрокурор Юрій Луценко заявив, що юридичних доказів провини другого президента країни Леоніда Кучми в організації вбивства Гонгадзе немає.