Трамп підтвердив, що планував вбивство президента Сирії Асада. Раніше він це заперечував

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент США Дональд Трамп підтвердив, що розробляв план із знищення президента Сирії Башара Асада в 2017 році, після хімічних атак сирійських військ на мирних жителів.

Про це він сказав в інтервʼю телеканалу Fox News, передає The Hill.

«Я б вважав за краще прибрати його. У мене було все готово», — сказав Трамп.

За його словами, план не підтримав колишній очільник Пентагону генерал Джеймс Меттіс. Трамп сказав, що Меттіс був украй переоціненим. «Для мене він був жахливим генералом, він був поганим лідером», — сказав Трамп.

При цьому Трамп додав, що не шкодує про відмову від ідеї, оскільки гарантій успіху операції не було.

  • Ще в 2018 році Трамп публічно заперечував повідомлення ЗМІ про плани влади США вбити Асада. Ця інформація вперше зʼявилася в книзі журналіста-розслідувача Боба Вудворда. Він писав, що Трамп переконував Меттіса розробити план вбивства Асада, але той відмовив президенту. Трамп нібито просив «завалити його до бісової матері» після атаки на передмістя Дамаска, коли зарином були вбиті за різними оцінками від 300 до понад 1 729 осіб, серед яких була значна кількість дітей.
  • Міністр оборони США Джеймс Меттіс подав у відставку у грудні 2018 року після рішення Трампа вивести війська з Сирії. Вже в 2020 році генерал назвав Трампа загрозою для конституції.