Бойовики FARC у Колумбії вперше вибачилися за викрадення людей під час півстолітнього збройного конфлікту

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Бойовики FARC у Колумбії вперше вибачилися за викрадення людей під час півстолітнього збройного конфлікту

Wikipedia / equinoXio

Колишні командири групи повстанців FARC у Колумбії вперше вибачилися за викрадення тисяч людей, вчинені ними під час збройного конфлікту, який тривав з 1964 до 2016 року.

Про це пише BBC.

Вісім командирів назвали викрадення «вкрай серйозною помилкою» і перепросили за заподіяний жертвам біль. «Ми не можемо повернути потерпілим час, який ми вкрали у них, або позбавити від болю і принижень, які ми їм заподіяли. Ми можемо тільки підтвердити нашу прихильність притягненню всіх винних до відповідальності», — йдеться в заяві командирів.

Зазначається, що підписанти — члени політичної партії FARC, яку вони сформували після того, як склали зброю в результаті мирної угоди з урядом в 2016 році.

Злочини, вчинені усіма сторонами в збройному конфлікті Колумбії, розслідує Спеціальна юрисдикція зі встановлення миру (JEP), судова система перехідного періоду, створена в рамках мирної угоди. JEP прагне виявити всі злочини, вчинені під час конфлікту, і у звʼязку з цим пропонує більш мʼякі вироки тим, хто визнає свою провину.

Хоча більшість вищих командирів FARC підписали мирну угоду, є значна кількість колишніх повстанців, які виступили проти нього і сформували свої загони. У багатьох сільських районах Колумбії ці загони продовжують займатися торгівлею наркотиками, вимаганням і вбивствами.