«Я ненавиджу чоловіків»: французька блогерка написала феміністичну книгу, яку пригрозили заборонити. Після цього вона стала популярною

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Я ненавиджу чоловіків»: французька блогерка написала феміністичну книгу, яку пригрозили заборонити. Після цього вона стала популярною

Pauline Harmange / Goodreads

Французька блогерка Поліна Арманж написала есе «Я ненавиджу чоловіків», яке продала своїм читачам. Після того, як в уряді пообіцяли заборонити розповсюдження твору, його почали жваво обговорювати, а в авторки замовили ще кілька тисяч примірників.

Про це повідомляє The Guardian.

В своєму есе 25-річна Арманж описує власне бачення гендерної нерівності, яка, зокрема, полягає в тому, що жінкам наказують любити чоловіків, які, на її думку, цим користуються для власної вигоди.

Блогерка не очікувала такої уваги до твору — єдиного, який надрукували за всі десять років її творчої діяльності.

«Я ненавиділа ідею слугувати чоловікам за будь-яку ціну. Я одружена з чоловіком, він чудовий та дійсно підтримує мою творчість. Але, на загал, я не довіряю чоловікам, яких не знаю. Я їм просто не довіряю… Я можу підтвердити той факт, що більшість кривдників — саме чоловіки», — пояснила вона задум свого есе.

За словами Арманж, яка живе з 29-річним чоловіком і багато років займається феміністичним активізмом, жінки мають повне право не любити чоловіків загалом, і робити виключення лише щодо тих, хто заслуговує на довіру.

У своєму творі авторка пише, що ненависть до чоловіків виникає від їхньої ненависті до жінок, і може бути визвольною, оскільки позбавляє від залежності від чоловічої частини суспільства. Твір вперше надрукували 19 серпня невеликим тиражем, проте він потрапив у поле зору уряду.

«Ця книга — очевидна ода ненависті до чоловіків… Хочу нагадати, що розпалювання ненависті за ознакою статі є кримінальним злочином! Отже, я прошу вас негайно видалити цю книгу зі свого каталогу», — написав авторці радник міністра з питань гендерної рівності Ральф Зурмелі.

Після того, як історія набула розголосу, надрукувати твір зголосилися одразу кілька видавництв. Після цього Арманж продала ще 2,5 тис. примірників. У міністерстві з питань гендерної рівності в свою чергу заявили, що їхній радник Зурмелі не розібрався та висловив лише власну думку.