Британія планує переглянути Європейську конвенцію про права людини. Уряд хоче вилучити з неї все, що стосується захисту іноземців

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Британія планує переглянути Європейську конвенцію про права людини. Уряд хоче вилучити з неї все, що стосується захисту іноземців

Christopher Furlong / Staff

Уряд Великої Британії планує переглянути Європейську конвенцію з прав людини та відмовитися від обмежень щодо депортації шукачів притулку та відповідальності військових, які несуть службу за межами країни. Опозиційні партії та юристи розкритикували ці наміри та назвали їх загрозою міжнародному праву.

Про це повідомляє The Guardian.

Конвенцію, що має на меті забезпечити дотримання основоположних прав і свобод, ухвалили в 1950 році. На ньому ґрунтується діяльність Європейського суду з прав людини.

Обмеження Конвенції має на меті допомогти уряду Бориса Джонсона прискорити депортації та захистити військовослужбовців від позовів внаслідок іноземних операцій. Ініціатива стала однією зі складових частин процесу виходу Британії з Євросоюзу.

На переконання уряду, від перегляду цього «додаткового міжнародно-правового зобов’язання» не змінить ставлення Британії до основоположних прав і свобод.

«Те, як Велика Британія здійснює свій тривалий та міцний захист прав, це справа Великої Британії як самостійної країни. Так само це справа ЄС та його держав-учасниць, як здійснювати свій власний захист прав людини відповідно до власних законів», — заявив речник уряду.

Положення Конвенції були закріплені в британському законодавстві Актом з прав людини, який ухвалили лейбористи в 1998 році. Торі довгий час критикували цю норму, і врешті запропонували «оновити» її, щоб досягти «балансу між правами людей, національною безпекою та ефективним врядуванням».

Усі попередні спроби скасувати Акт про права людини зазнали невдачі, проте в контексті спроб уряду Джонсона одноосібно змінити угоду про вихід з ЄС такі заяви свідчать про більшу рішучість у відмові від міжнародних зобов’язань Британії, зазначає видання.

«Бували моменти, коли в нас виникали розбіжності та суперечки щодо тлумачення [Конвенції], але існує широка свобода розсуду, яка дозволяє державам-членам, Великій Британії, Франції, іншим країнам ухвалювати власні закони, які дають нам величезну кількість свободи», — прокоментував ініціативу міністр юстиції Роберт Бакленд.

За дотриманням Конвенції наглядає Рада Європи, що включає 47 держав, зокрема Туреччину та Росію. Єдина держава, яка не підписала документ — це Білорусь.

Спроби обмежити положення Конвенції обурили опозиційні партії та британських юристів. Проти урядової ініціативи висловилися як в Лейбористській, так і в Ліберально-демократичній партії. Фахівці з права запитали, чи слід очікувати після перегляду Конвенції виходу з ООН.

«Розірвіть усе, що Велика Британія створила після 1945 року», — іронічно порадив уряду професор з міжнародного права Університетського коледжу Лондона Філіп Сендс.