Поліція закрила провадження проти Портнова щодо погроз журналістам «Схем» — не знайшла складу злочину

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Поліція закрила провадження проти Портнова щодо погроз журналістам «Схем» — не знайшла складу злочину

Борисовський Євген / УНІАН

Нацполіція закрила кримінальне провадження проти колишнього заступника глави Адміністрації президента часів Януковича Андрія Портнова щодо погроз журналістам програми «Схеми» (проєкт «Радіо Свобода») і оприлюднення персональних даних водіїв програми.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Кримінальне провадження було зареєстроване за двома статтями Кримінального кодексу України: «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» і «погроза або насильство щодо журналіста».

Провадження за першою статтею закрили 31 липня, за другою — 5 серпня. Підстава — «у зв’язку з відсутністю складу злочину».

Адвокати програми заявили, що не погоджуються зі закриттям провадження. «Ми звернулися до Нацполіції з клопотанням — повідомити про ухвалені процесуальні рішення, попросили надати копії цих рішень і матеріалів провадження для ознайомлення. Після чого будемо ухвалювати рішення щодо захисту журналістів, зокрема це судове оскарження», — наголосила адвокатка Віра Крат.

Про що йдеться?

На початку листопада минулого року Портнов оприлюднив особисті дані водія програми «Схеми». Журналісти назвали це тиском. Після цього Портнов пригрозив оприлюднити особисті дані всієї команди «Схем».

Дії Портнова засудили голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко і президент «Радіо Свобода» Джеймі Флай.

Згодом поліція розпочала кримінальне провадження проти Портнова через погрози журналістам.

Портнов поскаржився Офісу президента на журналістів «Радіо Свобода». Він розповів, що подав звернення до ОП, після чого його запросили на зустріч із заступником голови ОП Кирилом Тимошенком.