Зеленський: Україна не планує переносити посольство в Ізраїлі до Єрусалиму, але може відкрити офіс

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Зеленський: Україна не планує переносити посольство в Ізраїлі до Єрусалиму, але може відкрити офіс

Facebook / Офіс президента

Україна поки що не планує переносити своє посольство в Ізраїлі до Єрусалиму. Про це президент Володимир Зеленський розповів в інтервʼю виданню The Jerusalem Post.

«Переїзд посольства зараз не входить до нашого порядку денний, але можливість відкриття торгового офісу в Єрусалимі може бути вивчена», — сказав Зеленський.

Ізраїль і Палестина офіційно вважають Єрусалим своєю столицею й не визнають таке право за іншою стороною. У Єрусалимі розташовані всі урядові установи Ізраїлю. При цьому майже всі держави розміщають свої посольства в Тель-Авіві. Конгрес США ще у 2000 році ухвалив рішення перенести посольство до Єрусалиму, однак уряд США постійно відкладає його виконання.

У грудні 2017 року президент США Дональд Трамп оголосив, що Штати визнають Єрусалим столицею Ізраїлю та переносять туди посольство країни. Після цього про подібне рішення оголосили ще кілька держав, зокрема Чехія, Румунія та Сербія.

  • У травні 2019 року майже 90 нардепів Верховної Ради ініціювали перенесення посольства до Єрусалиму.
  • У жовтні 2019 року стало відомо, що Україна відкриє в Єрусалимі офіс із просування інновацій та інвестицій, який матиме статус дипломатичної установи.