Інститут міжнародних відносин відхилив звернення студентів щодо ситуації з професоркою Дайнеко

Автори:
Олег Панфілович, Катерина Коваленко
Дата:
Інститут міжнародних відносин відхилив звернення студентів щодо ситуації з професоркою Дайнеко

Інститут міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка / Facebook

Інститут міжнародних відносин Київського національного університету ім. Шевченка відмовився приймати колективне звернення студентів щодо завідувачки кафедри іноземних мов Інституту міжнародних відносин Валентини Дайнеко.

Про це «Бабелю» повідомила ініціаторка звернення, студентка ІМВ Марія Музиченко.

Директор Інституту Валерій Копійка у відповіді на звернення зазначив, що його форма та зміст не відповідають закону про звернення громадян. Ніби то саме через це університет вирішив повернути студентам їхнє звернення. При цьому підпис самого Копійки на відповіді відсутній.

Музиченко наполягає, що звернення складено правильно. «Юрист сказала, що вони повинні були розглянути цю скаргу все одно ...Ця відмова — знущання», — заявила Марія Музиченко. Інститут міжнародних відносин від коментарів відмовляється.

  • Критика на адресу Дайнеко, яка вже 30 років очолює кафедру іноземних мов Інституту, розпочалася після її нагородження орденом княгині Ольги І ступеня. Кілька випускниць звинуватили 73-річну викладачку в аморальній поведінці — їй закидали приниження студентів.
  • Серед іншого, Дайнеко звинуватили у сексистських образах дівчат — вона нібито називала їх «підстилками для дипломатів», принижувала через зовнішність тощо. Також скаржилися, що вона ображала тих, хто перейшов до ІМВ з інших вишів або приїхав навчатися з невеликих міст.
  • ГО «Червоний Губер» зареєструвала електронну петицію про позбавлення Дайнеко ордена та її звільнення з ІМВ. Вона зібрала понад тисячу підписів.
  • Тим часом близько сотні випускників Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Шевченка написали лист на підтримку викладачки Валентини Дайнеко, яку звинуватили у приниженні студентів. Серед підписантів — колишній президент Грузії Михеїл Саакашвілі, голова Офісу президента України Андрій Єрмак і ведучий Андрій Джеджула.
  • Студентський парламент Київського національного університету імені Тараса Шевченка попросив ректора Леоніда Губерського розібратися в ситуації довкола Дайнеко.