У Раді хочуть зобов’язати інтернет-провайдерів зберігати трафік користувачів і створити законні підстави для вилучення криптовалют

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Раді хочуть зобов’язати інтернет-провайдерів зберігати трафік користувачів і створити законні підстави для вилучення криптовалют

tigerlily713 / Pixabay

Депутати з фракції «Слуга народу», груп «За майбутнє» і «Довіра» висунули законопроєкт № 4004 щодо боротьби з кіберзлочинністю, використання електронних доказів у суді та можливості конфіскації криптовалют. Документ пропонує низку змін до Кримінально-процесуального кодексу і закону про телекомунікації.

«Ухвалення цього проєкту сприятиме мінімізації негативного впливу кіберзлочинності на процеси, що відбуваються у суспільстві», — йдеться в документі.

Головним моментом законопроєкту є «вдосконалення державно-приватної взаємодії правоохоронних органів і операторів телекомунікації». Воно зводиться до зобов’язання провайдерів встановлювати за власний кошт обладнання для доступу до захищеної законом персональної інформації їхніх клієнтів.

Таким чином депутати з Комітету правоохоронної діяльності планують надати правоохоронним органам можливість переглядати збережені метадані з мобільних телефонів та інтернет-трафік користувачів — які сайти вони відвідували тощо.

Подібна норма діє в Росії після ухвалення так званого «пакету Ярової» — усі оператори мають за власний кошт зберігати дані про інтернет-активність своїх клієнтів. Правоохоронні органи використовують це для «боротьби з тероризмом».

В історії України вже були дві спроби зобов’язати провайдерів зберігати та розкривати правоохоронцям такі дані.

Перша стосується «драконівських законів 16 січня» експрезидента Віктора Януковича для репресій проти активістів Майдану у 2014 році. Пізніше закон скасували. Друга належить Петру Порошенку та РНБО у 2017 році, але тема не мала розвитку.

Також в КПКУ хочуть внести поняття «електронних доказів», до яких належать «електронні активи» — тобто криптовалюти. Таким чином депутати хочуть створити механізм вилучення криптовалют, якщо «в суді не підтверджено законність підстав набуття прав на такі віртуальні активи, а також на доходи від них».