Литва готує спеціальні візи для громадян Білорусі. Їх видаватимуть за спрощеною процедурою

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Литва готує спеціальні візи для громадян Білорусі. Їх видаватимуть за спрощеною процедурою

Влада Литви розробляє спеціальні візи для громадян Білорусі на тлі протестів у їхній країні.

Про це повідомляє Delfi.

Глава Департаменту міграції Евеліна Гудзінскайте заявила, що такі візи будуть видаватися на термін до 6 місяців.

«Це буде спрощення порядку [видачі], оскільки застосовуватимуться мінімальні вимоги, і це могло б дозволити білорусам, які хочуть виїхати до Литви, але не хочуть просити політичного притулку, отримати документ у найкоротші терміни. А термін 6 місяців встановили з урахуванням подальших соціальних наслідків — адже люди повинні знайти якісь засоби для проживання у країні», — сказала Гудзінскайте.

При цьому, за її словами, якщо білоруси захочуть залишитися на триваліший термін, вони зможуть звернутися за національною візою чи дозволом на проживання.

  • У кінці серпня стало відомо, що громадяни Білорусі зможуть і надалі вʼїжджати в Україну, попри закриття кордонів для іноземців до кінця вересня через пандемію коронавірусу.
  • Перед цим президент Володимир Зеленський запропонував помʼякшити умови вʼїзду для громадян Білорусі.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох людей, побили сотні та затримали тисячі громадян. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.