Координаційна рада опозиції Білорусі оприлюднила відкрите звернення після викрадення Колесникової та вимагає припинити репресії

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Координаційна рада опозиції Білорусі оприлюднила відкрите звернення після викрадення Колесникової та вимагає припинити репресії

Veronica Tsepkalo / Facebook

Координаційна рада, створена опозицією для передачі влади в Білорусі, виступила з новим звернення після викрадення соратниці Світлани Тихановської Марії Колесникової та ще двох членів ради.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті ради.

У раді наголошують, що влада почала відкрито використовувати методи терору через масовість акцій протесту.

«Очевидно, що всі ці методи є незаконними і не можуть привести ні до якого результату, крім загострення ситуації і поглиблення кризи. Мирні акції виникають децентралізовано і без лідерів. Терор проти учасників акцій марний. Люди, які беруть участь в акціях, бояться, перш за все, не того насильства, яким особисто їм загрожує влада, а того майбутнього в неправовій державі, яке чекає на них та їхніх близьких, якщо ситуація в країні не зміниться, і законність і демократія не буде відновлено», — наголосили у зверненні.

В раді заявили, що готують відповідні заяви до Слідчого комітету за фактами протиправних дій, скоєних правоохоронцями.

Прихильники Тихановської вимагають розслідувати злочини щодо учасників акцій, опублікувати достовірну інформацію про результати голосування на виборах по кожній виборчій дільниці, зупинити політичні репресії, зокрема і щодо членів ради, та звільнити всіх затриманих учасників акції.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 18 серпня у штабі кандидатки Світлани Тихановської, яка, за даними незалежних опитувань, перемогла на виборах, сформували склад Координаційної ради, яка має займатися процесом передання влади.