Керівник фестивалю GogolFestDream Демський пояснив позбавлення акредитації фотокора «Бабеля» емоціями

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Директор фестивалю GogolFestDream Максим Демський прокоментував позбавлення акредитації фотокореспондента «Бабеля» Сергія Моргунова після публікації матеріалу, який вийшов під назвою «З Києва до Херсона на фестиваль виїхав «Гоголь Train». Ось як він виглядає зсередини. (Купа народу без масок)».

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«З приводу емоційної розмови, що виникла вчора з журналістом Сергієм Моргуновим на Фестивалі. Ситуація складна і неоднозначна. Мене дійсно здивував репортаж, зроблений Сергієм, де була представлена лише одна сторона — тих, хто з якихось причин в той момент їх [маски] зняли. Я вважаю, що і фоторепортаж, і заголовок було подано упереджено, не було представлено дві сторони та не було коментаря від організаторів. Зі свого боку хочу вибачитися за некоректну ситуацію, що склалася у мене з Сергієм у зв’язку з емоціями, що зібралися за час підготовки. І усвідомлюю, що я як організатор проєкту не маю права забирати у будь-кого право на відвідування подій, що організовую відкрито для суспільства», — заявив Демський.

Також керівник фестивалю запевнив, що для проведення заходу були закуплені «десятки літрів антисептика, скринери температури, безконтактні пшикалки і понад 2 000 масок, що видаємо відвідувачам безкоштовно».

«У потязі я особисто 99 відсотків часу перебував у масці серед учасників, і ті люди, що їхали у вагонах поряд зі мною, перебували у масках. Я особисто до третьої ночі роздавав їх учасникам і відвідувачам», — додав він.

Водночас у коментарі виданню «Детектор медіа» Демський зазначив, що «фотокореспондент написав неправду».

«Писати, що купа людей було без масок, — це неправда. Я визнаю, що повівся надто емоційно в тій розмові й не мав права так робити. Але і фотокореспондент у своєму матеріалі написав неправду», — сказав він і підтвердив, що звернувся до пресслужби з проханням зв’язатися з Моргуновим, щоби попросити вибачення й повідомити про продовження акредитації.

За словами Демського, наразі на фестивалі посилили контроль за тим, щоб люди перебували в масках.

Про що йдеться?

4 вересня на сайті «Бабеля» вийшов матеріал про фестиваль GogolFestDream, який триває у Херсоні з 4 до 6 вересня. У матеріалі йшлося про «Гоголь Train» — потяг, який віз із Києва до Херсона учасників фестивалю. Вони були без захисних масок та не дотримувалися соціальної дистанції. Це видно і з фотографій, якими проілюстровано текст.

Але саме це в матеріалі найбільше й обурило організаторів. Вони звернулися до «Бабеля» з проханням виправити текст і змінити фразу про «людей без масок».

  • Поїзд на фестиваль GogolFestDream проводжав міністр культури Олександр Ткаченко. Пізніше він написав у Facebook: «Є дві парадигми: або коронавірус контролює нас, або ми намагаємось контролювати коронавірус. Приклад ГогольTrain — це спроба контролювати ситуацію, дотримуючись при цьому всіх заходів безпеки».