Офіс президента назвав санкції Росії проти українських політиків спекуляціями. Їх звʼязали з отруєнням Навального та Білоруссю

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Офісі президента відреагували на російські санкції, які були введені проти 41 українського політика «у відповідь на недружні дії України». В ОП рішення РФ назвали ситуативною спекуляцією навколо внутрішніх проблем Росії, зокрема через можливу причетність до отруєння опозиційного політика Олексія Навального та кризу з Білоруссю.

«Мотивація подібних дій завжди не має очевидних логічних пояснень і має, найімовірніше, ситуативний спекулятивний характер. У пропагандистських цілях. Проте зараз цей «технологічний прийом» з боку РФ застосований на тлі низки скандальних подій —насамперед безумовного отруєння опозиційного лідера Олексія Навального та тривалої політичної кризи в Білорусі, які різко погіршують ставлення світової спільноти до самої Російської Федерації [...]. Цілком можливо, що таким нехитрим чином РФ намагається захищати свої ситуативні інтереси та зменшувати інформаційний вплив [...] на громадську думку всередині країни», — заявили в ОП.

У заяві говориться, що якщо Росія розширювала санкції через незгоду українських чиновників з окупацією територій України, то РФ може сміливо запровадити санкції проти всього населення України, щоб «не витрачати час».

«Якщо ж має місце чергова спроба погратися в різні маніпуляції напередодні [місцевих] виборів у нас і підіграти певним політичним групам, то, на жаль для російської сторони, усі такі маніпуляції ми прекрасно вміємо читати й вони абсолютно не впливають на наше внутрішнє політичне здоровʼя», — додали в ОП.

  • 4 вересня Росія розширила свій список санкцій і внесла в нього 41 депутата Верховної Ради з майже всіх фракцій, окрім «Слуги народу» та ОПзЖ. Згідно з документом уряду Росії, стосовно осіб, внесених до списку, застосовують блокування безготівкових коштів, бездокументарних цінних паперів і майна на території Росії, а також заборону на виведення з країни капіталу.