Справа Шеремета: суд відібрав пʼятьох кандидатів у присяжні. Хто вони?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Справа Шеремета: суд відібрав пʼятьох кандидатів у присяжні. Хто вони?

Юлія Вебер / «Бабель»

Шевченківський районний суд Києва обрав кандидатів у присяжні для розгляду справи про вбивство журналіста Павла Шеремета.

На перше засідання автоматизована система обрала 7 кандидатів. При цьому, один з них, Ганна Чупіна, взяла самовідвід, оскільки серед кандидатів є її чоловік.

Ще одній кандидатці, Інні Крамаренко, прокурор та представник потерпілих заявили відвід. Її вважають упередженою через те, що Крамаренко неодноразово була членом окружних виборчих комісій від різних політичних партій, а також висловила власну думку, що «лікарі не можуть бути вбивцями». Відводи Чупіній та Крамаренко суд задовольнив.

Таким чином залишилися 5 кандидатів:

  • Юрій Олександрович Федоренко (фізична особа-підприємець, двічі брав участь у судових засіданнях як присяжний);
  • Григорій Валерійович Фірсов (арбітражний керуючий, три вищі освіти, виступає присяжним у двох судових процесах);
  • Людмила Михайлівна Яковенко (безробітна, перед цим працювала у банківській сфері, освіта вища, є присяжною у двох провадженнях — про вбивство журналіста Олеся Бузини та ексдепутата Держдуми Росії Дениса Вороненкова);
  • Юрій Іванович Михайленко (пенсіонер, освіта вища технічна, вперше виступатиме присяжним);
  • Наталя Олександрівна Глоба (не працює, домогосподарка, освіта вища, виступає присяжною ще у одній кримінальній справі).

На сторінці ініціативи Free Dr Kuzmenko повідомляється, що наймолодший з присяжних 1973 року народження. Найстарший — 1962 р. н. Троє — 1963, один — 1964 та один — 1965 року народження.

Також захист заявив відвід присяжній Наталії Глобі, тому що вона має літню матір і майно на території «ДНР», а чоловік постійно відвідує окуповану територію і через це на неї можуть чинити тиск. Проте суд відхилив цей відвід.

З цих пʼяти кандидатів автоматизована система обере трьох основних присяжних, які будуть працювати у складі суду. Ще двоє кандидатів будуть запасними. Наступне засідання суду призначили на 28 вересня.

  • Раніше стало відомо, що фігурантам справи про вбивство журналіста Павла Шеремета змінили підозру. Андрій Антоненко тепер є не організатором вбивства, а виконавцем за попередньою змовою. Юлія Кузьменко теж є виконавцем, а Яна Дугарь — поплічником.
  • 11 серпня суд відпустив Кузьменко під домашній арешт. 13 липня Дугарь дозволили пересуватися країною і зняти електронний браслет. Антоненка залишили під вартою.
  • Шевченківський районний суд Києва призначив на 4 вересня суд присяжних у справі про вбивство Шеремета.