У Росії затримали 13 осіб, які нібито готували масові вбивства та напади на навчальні заклади

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У Росії затримали 13 осіб, які нібито готували масові вбивства та напади на навчальні заклади

Wikimedia Commons

Співробітники ФСБ затримали в декількох регіонах Росії 13 осіб за підозрою в підготовці масових вбивств і нападів на навчальні заклади.

Про це повідомляє російський Интерфакс.

11 осіб із затриманих були учасниками закритої інтернет-спільноти в одній із соціальних мереж. Під час обшуків у них вилучили особисті щоденники та засоби звʼязку, в яких знайдені «інструкції з виготовлення запалювальних і вибухових пристроїв, схеми нападів на навчальні заклади, будівлі правоохоронних структур і місця з масовим скупченням людей».

Також у підозрюваних знайшли чотири саморобні вибухівки, готові до застосування, мисливську гладкоствольну, травматичну і холодну зброю. Один із затриманих нібито планував теракт на шкільній лінійці.

  • 17 жовтня в Керчі 18-річний Владислав Росляков підірвав бомбу в їдальні політехнічного коледжу, а потім відкрив хаотичну стрілянину по студентах і викладачах. Унаслідок нападу загинула 21 людина, зокрема й сам Росляков, який застрелився в бібліотеці. Понад 70 людей постраждали.
  • Пізніше в Росії керівництво інформаційних агентств і телеканалів попросило співробітників не згадувати стрілянину в американській школі «Колумбайн» у 1999 році (штат Колорадо) для порівняння з масовим розстрілом у Керчі. У соцмережах за мотивами розстрілу у школі «Колумбайн» виявили кілька груп шанувальників.
  • У соцмережах користувачі заявили, що Росляков скопіював деталі нападу на «Колумбайн», показані у фільмі, знятому за мотивами трагедії. В обох випадках збігалися одяг вбивці, місця для закладки вибухівки та деталі самогубства.