ЗМІ: Трамп назвав загиблих американських військових «лохами». Президент все заперечує

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент США Дональд Трамп кілька разів образливо висловився на адресу загиблих американських військовослужбовців і назвав їх «невдахами» та «лохами».

Про це повідомляють The Atlantic і Associated Press з посиланням на джерела, наближені до оточення Трампа, і в Міноборони США.

ЗМІ описують кілька випадків. У 2017 році на день памʼяті загиблих американських солдатів Трамп відвідав могилу сина міністра внутрішньої безпеки Джона Келлі, який загинув в Афганістані, і в його присутності нетактовно спитав, «навіщо йому цей візит». Представник Міністерства оборони підтвердив цей випадок AP.

У листопаді 2018 року Трамп висловився про військових у день поїздки на кладовище Ен-Марн біля Парижу, де поховані солдати США, які загинули під час Першої світової війни. «Чому я повинен їхати на цей цвинтар? Він заповнений невдахами», — сказав він. Того ж дня в розмові він назвав «лохами» американських морських піхотинців, полеглих у битві при Белло Вуд (1918 рік).

У тому ж році Трамп нібито назвав сенатора-республіканця Джона Маккейна на його ж похоронах «й*баним невдахою». Маккейн кілька років перебував у полоні у Вʼєтнамі. Трамп і до похорону сенатора стверджував, що Маккейн «не герой війни». На похоронах він обурився приспущеними прапорами і сказав: «Якого біса ми це робимо?»

Сам Трамп називає інформацію ЗМІ фейковою. За його словами, подібні публікації повʼязані з прийдешніми президентськими виборами у США.

«Я готовий заприсягтися чим завгодно, що ніколи не називав наших величних полеглих солдатів якось інакше ніж героями», — написав Трамп у своєму Twitter. Він визнав, що недолюблював Маккейна, але заявив, що «не називав його невдахою».