Голові київської поліції запропонували 350 тисяч гривень та «відсотки» за кришування автовикрадачів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Голові київської поліції запропонували 350 тисяч гривень та «відсотки» за кришування автовикрадачів

Новицький Андрій / УНІАН

Голові поліції Києва запропонували хабар за «кришування» автовикрадачів та відсотки з продажу поцуплених машин. За цю суму поліція мала «не помічати» злочинну діяльність зловмисників та зняти з розшуку одного з їхніх спільників, який фігурує в розслідуванні.

Про це повідомляє пресслужба Нацполіції.

Під час досудового розслідування викрадення машин начальнику поліції Києва Андрію Крищенку один чоловік запропонував хабар за зняття його спільника з розшуку. Таким чином Крищенко мав не лише сприяти виходу підозрюваного з поля зору поліції, а й фактично «кришувати» автовикрадення та повертати зловмисникам машини, якщо їх вилучать.

«Я зрозумів, що мені пропонують «кришувати» автоугони. Мене це дуже здивувало. Ми вважали, що це банальна провокація... Я ще не чув, щоб до начальників поліції приходили з такими пропозиціями», — цитує начальника столичної поліції Інтерфакс.

За словами Крищенка, для початку йому запропонували 350 тис. грн, а також відсотки з продажу викрадених автівок.

З тим, хто пропонував хабар, провели кілька зустрічей, а також переконали його привести фігуранта розслідування, який переховувався від поліції.

«Однією з наших умов було, щоб ця людина прийшла на зустріч для передання грошей, щоб ми змогли нібито обговорити, як його зняти з розшуку. І людина, яку затримували багато разів, переховувалася, дотримувалася конспірації, прийшла на цю зустріч», — сказав Крищенко.

Обох підозрюваних затримали — ними виявилися чоловіки 1970-х років народження, раніше судимі за хабарництво. Обом загрожує до 8 років тюрми з конфіскацією майна. Під час обшуків у підозрюваних виявили технічні засоби для викрадення та три машини, що вже були в розшуку.

За словами Крищенка, з 2016 року в Києві частота викрадення автівок суттєво скоротилася.

«Якщо раніше в Києві на добу в середньому викрадали пʼять і навіть сім автомобілів, то нині два. Ось ми їх зараз так затиснули, вони вже в такій паніці, що пішли на нетривіальні кроки — безпосередньо начальнику главку запропонували «кришування», — сказав він, додаючи, що серед поліцейських ймовірно є ті, хто задіяний у схемах з викрадення машин.

  • 12 березня Міністерство внутрішніх справ презентувало проєкт системи автофіксації порушень дорожнього руху. Тоді в Києві запрацювали перші 20 камер. За допомогою цієї системи можна встановити авто, які перебувають у розшуку.